Pieczona pierś kurczaka w boczku. To danie idealne na obiad

Dieta bezglutenowa
Pierś kurczaka w boczku to prawdziwie boski pokarm. A wiadomo, im prostsza obróbka, tym lepiej. W tym przepisie wystarczą 4 składniki. Filet z piersi kurczaka, surowy boczek wędzony, musztarda, trochę świeżego rozmarynu i gotowe. Rozkochaj się w tym prostym daniu, które po wypróbowaniu, często będzie gościć na twoim stole!
Pierś z kurczaka w boczku? Danie idealne
Surowy boczek wędzony ma ten cudowny dymny aromat, który przyspiesza pracę naszych ślinianek. Jedno pociągnięcie nosem i już wiemy, to będzie dobre. Do tego jest wystarczająco tłusty, by chronić delikatne mięso filetu drobiowego przed przesuszeniem w piekarniku. Pierś kurczaka otulona boczkiem jest soczysta w środku i przepyszna.
Dlaczego rozmaryn pasuje do piersi kurczaka w boczku?
Rozmaryn to bardzo aromatyczne zioło przyprawowe. Zawiera olejki eteryczne, które uwalniają się pod wpływem mechanicznym oraz termicznym. Żywiczne olejki rozmarynu pobudzają wydzielanie soków trawiennych i ułatwiają pasaż jedzenia przez układ pokarmowy. Do tego idealnie pasują do dymnego zapachu wędzonki.
Po co musztarda do przyprawienia filetu drobiowego?
Musztarda zawiera gorycze oraz kwasy, które zmiękczają mięso. Dzięki temu więcej soków pozostaje we wnętrzu filetu drobiowego, który jak dobrze wiemy, bardzo łatwo wysuszyć. To wszystko składa się więc na przepyszne danie, które królować będzie na każdym stole. Podawać je można zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację. Ten wybór nie może okazać się złym!
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 8 plastrów surowego boczku wędzonego
- 1 łyżka musztardy
- 1-2 gałązki rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z gałązek rozmarynu oderwać kilka igiełek i posiekać drobno. Dodać do musztardy i wymieszać.
- Piersi kurczaka posmarować musztardą z rozmarynem. Ostawić na 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Piersi kurczaka owinąć paskami boczku. Na każdą pierś powinno starczyć po dwa plasterki.
- Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub małej brytfannie. Na wierzchu położyć gałązki rozmarynu.
- Wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 160°C z termoobiegiem i piec przez 40 minut.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami. Zobacz najlepszy przepis: Jak piec ziemniaki w piekarniku