Przenieś się smakiem do Portugalii. Tym kurczakiem naje się cała rodzina

Przenieś się smakiem do Portugalii. Tym kurczakiem naje się cała rodzina
Autor: Sergii Koval/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Lato się już skończyło, jednak nasza kulinarna podróż wciąż może trwać. Zamiast po raz kolejny szykować to samo, tym razem postaw na aromatycznego kurczaka po portugalsku z piekarnika. Wychodzi aromatyczny, soczysty i z odrobiną pikanterii. Odskocz od rutyny i przenieś się do słonecznej Portugalii.

Kurczak, który zachwyca. Rozpłyń się w jego smaku

Aromatyczny kurczak, który przeniesie nas na portugalskie wybrzeże. Wystarczy kilka prostych składników, by móc się rozkoszować tym soczystym i aromatycznym kurczakiem. To świetny sposób na obiad dla całej rodziny, który niesamowicie smakuje, a nie trzeba się przy nim za dużo napracować.

Ten kurczak to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli chcemy możemy go jeszcze nieco podrasować dodając na przykład trochę oliwek czy kawałki chorizo do naczynia. Dzięki temu nasz kurczak będzie smakował jeszcze lepiej. Jeśli chcemy możemy dodać również odrobinę popularnej w Portugalii pasty piri-piri.

Wszystko, czego można chcieć. Wystarczy kilka składników

To danie ma w sobie wszystko, czego można chcieć, a w całości przygotowujemy w je w jednym naczyniu. Nie tylko ułatwia to pracę, ale również pozwala szybciej poradzić sobie ze sprzątaniem. Same plusy tego prostego dania.

Jeśli więc mamy ochotę na coś ciekawego do jedzenia - ten przepis jest dla nas idealny. Kilka prostych składników, by móc się rozkoszować aromatycznym daniem dla całej rodziny.

SKŁADNIKI

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z 0,5 cytryny
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 2–3 ziemniaki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryki, oregano, sól, pieprz, sok z cytryny.
  • Kurczaka nacieramy naszą marynatą i odstawiamy (najlepiej na całą noc).
  • Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski a ziemniaki w ćwiartki.
  • Wszystko układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Na warzywach układamy kurczaka i całość polewamy winem.
  • Pieczemy około 65 minut w 190 stopniach.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej