Przepis przywiozłam z wycieczki po Portugalii. Ten chleb jest pyszny i świeży przez kilka dni
Dieta wegetariańska
Przepis na chleb portugalski to świetna pierwsza lekcja dla osób, które uczą się wypieku domowego pieczywa. Chleb jest łatwy, a do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki. Po upieczeniu jest perfekcyjny. Ma doskonałą chrupiącą skórkę i miękki środek. Poznajcie łatwy przepis na pyszny chleb portugalski pieczony w garnku.
Z czego zrobić chleb portugalski?
Wyborny domowych chleb wodny, na który przepis przywędrował do nas z Portugalii, składa się tylko z czterech produktów. Na liście składników znalazły się proste, niedrogie i łatwo dostępne artykuły spożywcze. Z łatwością można je kupić w większych marketach i mniejszych sklepach spożywczych.
Co jest niezbędne, aby upiec domowy chleb portugalski? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko cztery produkty, takie jak:
- mąka pszenna typ 750
- woda
- drożdże – świeże lub suszone
- sól
Jak zrobić chleb portugalski?
Pełen smaku chleb wodny z Portugalii jest bardzo łatwy. Aby udał się za pierwszym razem, należy przestrzegać proporcji składników i robić go według kolejnych kroków podanych w przepisie. To gwarancja sukcesu. Surowe ciasto chlebowe jest dość luźne, ale w tym właśnie tkwi sekret tego domowego chleba. Piecze się go w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Pieczenie chleba w ten sposób sprawia, że bochenek ma idealny kształt. Zyskuje chrupiącą skórkę, a środek pozostaje miękki i puszysty.
Jak więc upiec pyszny domowy chleb portugalski? Przepis jest łatwy, a czynności nie są skomplikowane.
- 1. krok – wymieszanie mąki z wodą i odstawienie na 40 minut
- 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego z drożdżami solą
- 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia na 90 minut
- 4. krok – nagrzanie piekarnika i garnka
- 5. krok – przełożenie ciasta chlebowego do gorącego garnka
- 6. krok – upieczenie chleba portugalskiego w piekarniku
Jak się piecze chleb portugalski?
Chrupiący chleb wodny przygotowany według tego portugalskiego przepisu piecze się w piekarniku w temperaturze 220 stopni C. Razem z piecem nagrzewa się garnek lub naczynie żaroodporne na chleb. Następnie wyrośnięte ciasto należy ostrożnie przełożyć do garnka, przykryć i wstawić do piekarnika. Po półgodzinie zdejmuje się pokrywkę i piecze chleb jeszcze przez kwadrans. Dzięki temu bochenek zyskuje przyjemnie chrupiącą skórkę. Po upieczeniu chleb wyjmuje się z garnka i odstawia do całkowitego ostygnięcia.
SKŁADNIKI
- 550 g mąki pszennej typ 750
- 425 g wody
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski i wlać wodę. Wymieszać do połączenia składników i odstawić na 40 minut.
- Dodać pokruszone drożdże wsypać sól. Ciasto wyrabiać mikserem około 8 minut.
- Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
- Do piekarnika wstawić żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne. Nagrzać do 220 stopni C.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat. Uformować bochenek i oprószyć mąką.
- Chleb ostrożnie przełożyć do gorącego garnka. Wierzch naciąć w kilku miejscach.
- Garnek przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec 15 minut.
- Garnek wyjąć z piekarnika. Ostrożnie wyjąć i przełożyć na kartkę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.