Przepis przywiozłam z wycieczki po Portugalii. Ten chleb jest pyszny i świeży przez kilka dni

chleb portugalski
Autor: Shutterstock Tak w Portugalii piecze się najlepszy chleb. Wystarczą 4 składniki i garnek z pokrywką.
łatwy
120 min
8

Dieta wegetariańska

Przepis na chleb portugalski to świetna pierwsza lekcja dla osób, które uczą się wypieku domowego pieczywa. Chleb jest łatwy, a do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki. Po upieczeniu jest perfekcyjny. Ma doskonałą chrupiącą skórkę i miękki środek. Poznajcie łatwy przepis na pyszny chleb portugalski pieczony w garnku.

Z czego zrobić chleb portugalski?

Wyborny domowych chleb wodny, na który przepis przywędrował do nas z Portugalii, składa się tylko z czterech produktów. Na liście składników znalazły się proste, niedrogie i łatwo dostępne artykuły spożywcze. Z łatwością można je kupić w większych marketach i mniejszych sklepach spożywczych.

Co jest niezbędne, aby upiec domowy chleb portugalski? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko cztery produkty, takie jak:

Jak zrobić chleb portugalski?

Pełen smaku chleb wodny z Portugalii jest bardzo łatwy. Aby udał się za pierwszym razem, należy przestrzegać proporcji składników i robić go według kolejnych kroków podanych w przepisie. To gwarancja sukcesu. Surowe ciasto chlebowe jest dość luźne, ale w tym właśnie tkwi sekret tego domowego chleba. Piecze się go w garnku żeliwnym lub naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Pieczenie chleba w ten sposób sprawia, że bochenek ma idealny kształt. Zyskuje chrupiącą skórkę, a środek pozostaje miękki i puszysty.

Jak więc upiec pyszny domowy chleb portugalski? Przepis jest łatwy, a czynności nie są skomplikowane.

  • 1. krok – wymieszanie mąki z wodą i odstawienie na 40 minut
  • 2. krok – wyrobienie ciasta chlebowego z drożdżami solą
  • 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia na 90 minut
  • 4. krok – nagrzanie piekarnika i garnka
  • 5. krok – przełożenie ciasta chlebowego do gorącego garnka
  • 6. krok – upieczenie chleba portugalskiego w piekarniku

Jak się piecze chleb portugalski?

Chrupiący chleb wodny przygotowany według tego portugalskiego przepisu piecze się w piekarniku w temperaturze 220 stopni C. Razem z piecem nagrzewa się garnek lub naczynie żaroodporne na chleb. Następnie wyrośnięte ciasto należy ostrożnie przełożyć do garnka, przykryć i wstawić do piekarnika. Po półgodzinie zdejmuje się pokrywkę i piecze chleb jeszcze przez kwadrans. Dzięki temu bochenek zyskuje przyjemnie chrupiącą skórkę. Po upieczeniu chleb wyjmuje się z garnka i odstawia do całkowitego ostygnięcia.

SKŁADNIKI

  • 550 g mąki pszennej typ 750
  • 425 g wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski i wlać wodę. Wymieszać do połączenia składników i odstawić na 40 minut.
  • Dodać pokruszone drożdże wsypać sól. Ciasto wyrabiać mikserem około 8 minut.
  • Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Do piekarnika wstawić żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne. Nagrzać do 220 stopni C.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat. Uformować bochenek i oprószyć mąką.
  • Chleb ostrożnie przełożyć do gorącego garnka. Wierzch naciąć w kilku miejscach.
  • Garnek przykryć i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec 15 minut.
  • Garnek wyjąć z piekarnika. Ostrożnie wyjąć i przełożyć na kartkę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, do obiadu i na kolację.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej