Spis treści
- Soczysty schab karkowy
- Schab gotowany w rękawie
- Schab w sosie
- Schab nadziewany
- Jak wykonać nacięcie w schabie do nadziania śliwką?
- Wieprzowina w pomarańczach
- Pieczemy wolno, wolniuteńko
- Łopatka pieczona
- Rolada ze schabu
- Jak naciąć schab na roladę?
- Pieczyste na półmisek
- Inspirujmy się wzajemnie
- Po staropolsku w musztardzie
- Łupiny cebuli zamiast wędzenia
- Dodatkowe 11 pomysłów oraz 10 przepisów ekstra
➥ Wieprzowina jest łatwa w obróbce termicznej. Ze względu na zawartość tłuszczu międzytkankowego nie wysycha podczas pieczenia.
➥ Przed pieczeniem warto mięso wieprzowe przyprawić lub zamarynować i pozostawić na co najmniej 1 godzinę, nawet do 12 godzin, w lodówce, aby mięso przeszło smakami.
➥ Najlepsze przyprawy do mięsa wieprzowego to zioła bogate w olejki eteryczne: majeranek, tymianek, rozmaryn, szałwia.
➥ Odpowiednie warzywa pasujące do wieprzowiny to: czosnek, cebula, por, szczypior, szalotka.
➥ Tradycyjnie do przygotowania schabu, szynki czy łopatki, używa się również kwaskowych owoców: jabłek, śliwek, żurawiny, pomarańczy
➥ Duże płaty mięsa warto zrolować i związać bawełnianym sznurkiem. Sznurki z tworzyw sztucznych stopią się podczas pieczenia.
➥ Mięso należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem, aby ociepliło się do temperatury pokojowej. Inaczej mięso ze względu na szok termiczny skurczy się i wyschnie.
➥ Czas pieczenia oblicza się według wzoru: 30 minut na zrumienienie w 200°C oraz po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa w 180°C.
Więcej szczegółowych wskazówek w 12 przepisach poniżej. Smacznego!
i
Soczysty schab karkowy
Górny odcinek schabu wieprzowego jest mocno przerośnięty tłuszczem i dlatego trudno zepsuć pieczeń z karkówki. Polecam ten przepis każdemu początkującemu karmicielowi rodziny. Nie ma nic smaczniejszego i łatwiejszego niż Soczysty schab karkowy pieczony z warzywami: łatwy przepis na wystawny obiad
i
Schab gotowany w rękawie
Środkowy schab wieprzowy jest mniej tłusty i zalecany nawet w diecie niskotłuszczowej. Wiele z nas nie może jeść mięsa smażonego i pieczonego bez przykrycia. Ten przepis jest właśnie dla nas. Oto Delikatny schab gotowany w rękawie: pyszne danie obiadowe, jeszcze lepsza wędlina domowa
i
Schab w sosie
Bożonarodzeniowy stół ma swoje zasady. Nie powinno na nim zabraknąć dań z grzybami. Świeże, czy suszone grzyby leśne, ale także brązowe pieczarki, boczniaki, czy inne grzyby hodowlane to dobre źródło rzadkich pierwiastków i związków czynnych, które wspierają nasze zdrowie. Polecam wykwintny przepis na Schab w sosie śmietanowo-grzybowym - idealne danie na rodzinny obiad
i
Schab nadziewany
Tradycyjnie świątecznym daniem jest schab nadziewany. Przygotowanie wymaga nieco kunsztu kucharskiego, ale uwierzcie mi każdy sobie z tym poradzi. Połączenie szpinaku i dwóch kolorów papryki w pełni oddaje świąteczną atmosferę. Oto bajeczny Pieczony schab nadziewany serem feta ze szpinakiem i papryką: kolorowa pieczeń ze schabu
i
Jak wykonać nacięcie w schabie do nadziania śliwką?
Nacięcie w schabie wykonujemy ostrym, wąskim nożem po środku przekroju schabu. Tak jak na zdjęciu powyżej. Wystarczy teraz wbić nóż, wykonując niewielkie poziome nacięcie, tak aby go przebić na wylot. W to nacięcie wkładamy suszone owoce lub inne nadzienie.
i
Wieprzowina w pomarańczach
Odkąd pomarańcze stały się dostępne na równie z ziemniakami, warto sięgnąć po przepisy inspirowane kuchnią Ameryki Środkowej i Południowej. Słynna kubańska wieprzowina zdobyła już serca milionów smakoszy na świeci. Spróbujmy także my, czym zajada się świat. Oto Wieprzowina pieczona w pomarańczach: przepis na pieczony schab lub boczek
i
Pieczemy wolno, wolniuteńko
Technika wolnego pieczenia jest tak stara jak świat. Mięso oblepione gliną i wrzucone do dogasającego paleniska, czy pieczone w ziemnych dołach, okładane darnią, pieczone powolutku w niewysokiej temperaturze jest bardzo smaczne. Podobne warunki można odtworzyć w domowym piekarniku. Niska temperatura, długi czas pieczenia to gwarancja niezrównanej soczystości i smaku. Polecam na święta: Wolno pieczona łopatka wieprzowa marynowana w cydrze: łatwy przepis na soczystą pieczeń
i
Łopatka pieczona
Łopatka to jeden z tańszych gatunków mięsa wieprzowego. Pieczeń z łopatki jest bardzo popularna. Łopatkę przeznaczoną do pieczenia należy obwiązać sznurkiem, aby nadaj jej bardziej zwarty kształt i zapobiec parowaniu mięsa. Ale jeśli tego nie zrobicie to też nie jest problem. Warto piec łopatkę wolno w niższej temperaturze, aby tkanka łączna uległa rozklejeniu. Tak przyrządzona łopatka wieprzowa rozpływa się w ustach. Oto przepis wyborny na Czosnkowa łopatka wieprzowa z piekarnika: przepis na soczystą pieczeń
i
Rolada ze schabu
Rolady, a szczególnie rolady nadziewane, to efektowne pieczyste na świąteczny stół. Wbrew pozorom ich przygotowanie jest trudne. Oto doskonały przepis na: Rolada schabowa ze szpinakiem - smaczne i soczyste mięso na obiad
i
Jak naciąć schab na roladę?
Kawałek schabu na roladę przecinamy w 1/3 wysokości. Tak jak na zdjęciu powyżej. Nóż prowadzimy do środka, równolegle do blatu. Następnie rozcinamy pozostałe 2/3 schabu na dwa płaty. Zwróć uwagę na strzałki wskazujące linię cięcia. W ten sposób otrzymamy prostokątny płat mięsa, idealny do faszerowania nadzieniem.
i
Pieczyste na półmisek
Pieczone mięso to świetna wędlina na zimno. Na pewno zdrowsza niż peklowana. Zawiera mniej sodu. Nie ma tu żadnych utrwalaczy i polepszaczy. Czyste mięso, przyprawy i odrobina czułości. Boczek po wypieczeniu traci na tłustości, a zyskuje na smaku. Wypróbujcie przepis na: Rolada z boczku wieprzowego: łatwy przepis na wędlinę z piekarnika
i
Inspirujmy się wzajemnie
Często sięgam do przepisów innych kuchni narodowych, bo zawsze mnie ciekawi, jak podają i przyprawiają moją ulubiona wieprzowinę. Włosi są dość oszczędni w szafowaniu przyprawami. Do wieprzowiny dodają szałwię lub bazylię. Ale znają się na rzeczy i robią doskonały Pieczony boczek nadziewany po włosku
i
Po staropolsku w musztardzie
Musztarda zdobyła popularność w XVIII wieku w czasach panowania Sasów w Polskiej Rzeczpospolitej Szlacheckiej. Nie wyobrażano sobie wtedy żadnej uczty bez wieprzowiny obficie polanej pikantnym sosem musztardowym. Nam w zupełności wystarczy Idealnie soczysty boczek pieczony w musztardzie: na obiad i na kanapkę
i
Łupiny cebuli zamiast wędzenia
Ta metoda jest absolutnie odkrywcza, choć stara jak świat. Łupiny cebuli nie tylko nadają kolor, ale smak. Zdrowsza wersja wędzonego boczku to właśnie Boczek gotowany w łupinach cebuli: łatwy przepis na domową wędlinę
Dodatkowe 11 pomysłów oraz 10 przepisów ekstra
Jeśli wciąż czujesz niedosyt, to mamy dla Ciebie niespodziankę. Oto 11 zaskakująco pysznych i nie całkiem oczywistych przepisów na świąteczną pieczeń wieprzową ze schabu środkowego, schabu karkowego i boczku oraz 10 przepisów ekstra na karkówkę. Klikaj po inspirację.