Rolada z boczku wieprzowego: łatwy przepis na wędlinę z piekarnika
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Rolada z boczku wieprzowego tradycyjnie gości na świątecznych stołach. Nie widzę przeszkód, by tę pyszną wędlinę z piekarnik przygotować również w dzień powszedni. Każdy kto jest aktywny fizycznie może sobie pozwolić na kilka plasterków więcej. Oto łatwy przepis na roladę z boczku wieprzowego z piekarnika!
SKŁADNIKI
- 1,7 - 2 kg boczku wieprzowego, ze skórą, bez kości
- ⅓ szklanki (80 ml) oliwy lub oleju
- 1 duże jabłko, starte
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki szczypioru, posiekanego
- 1 łyżka szałwii suszonej
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- 2 łyżeczki rozmarynu suszonego
- 1 łyżka (15 ml) musztardy Dijon
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki (10 ml) płatków chili
- skórka z jednej cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej misce wymieszaj oliwę, jabłko, pietruszkę, szczypiorek, szałwię, tymianek, rozmaryn, musztardę, czosnek. Nałóż masę równomierną warstwą na boczek, około 1 cm od brzegu.
- Posyp płatkami chili i startą skórką z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- Zaginając węższy bok boczku, tak jak w przypadku zwijania śpiwora, zwiń roladę, aż końce skóry się spotkają. Ułóż roladę szwem do dołu, a następnie zawiąż boczek sznurkiem bawełnianym, powinno wystarczyć około 6 okrążeń.
- Osusz skórę ręcznikiem kuchennym, a następnie włóż roladę do lodówki bez przykrycia na noc, aby wysuszyć skórę. Zapewni to chrupkość skórki po upieczeniu.
- Następnego dnia roladę z boczku wyjąć z lodówki na co najmniej 2 godziny przed pieczeniem, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
- Rozgrzej piekarnik do 230ºC lub do maksymalnej temperatury. Jeśli masz piec konwekcyjny, użyj ustawienia konwekcji.
- W skórę wmasuj sól. Posmaruj całą roladę olejem i umieść na ruszcie.
- Wstaw do piekarnika na 30 minut. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 170ºC i, jeśli masz taką możliwość, przełącz na konwencjonalny tryb piekarnika. Piecz wieprzowinę przez 1 ½ godziny.
- Wyjmij wieprzowinę z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Gdy rolada wystygnie zdejmij sznurek i krój na cienkie plasterki.