Pieczony boczek nadziewany po włosku
2021-11-24
łatwy
30 min
4
Pieczony boczek po włosku nadziewany mielonym mięsem to pyszne danie obiadowe. Jeśli zostaną resztki z przyjemnością zjecie je na kanapce. Rozpływający się w ustach boczek pachnący włoskimi przyprawami dobry jest na każdą okazję.
SKŁADNIKI
- 2 kg boczku wieprzowego, ze skórą, bez kości
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka zmiażdżonych płatków czerwonej papryki
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 7 ząbków czosnku, posiekanych
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sól zmiksować w malakserze razem ze wszystkimi przyprawami.
- Mięso mielone wymieszać z 1 łyżką mieszanki przypraw. Odstawić do lodówki.
- Pozostałą mieszanką natrzeć boczek ze wszystkich stron. Pozostawić mięso na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Wnętrze boczku posmarować do połowy mielonymi mięsem. Ciasto zwinąć i związać bawełnianym sznurkiem. Przełożyć do brytfanny z rusztem.
- Mięso wstawić do piekarnika i piec 40 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec 3,5 godziny. Po upływie tego czasu ponownie zwiększyć temperaturę do 200°C, wlać 0,5 szklanki wody na dno brytfanny i piec jeszcze 20 minut do ładnego zrumienienia skórki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne