Soczysty schab karkowy pieczony z warzywami: łatwy przepis na wystawny obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Soczysty schab karkowy pieczony z warzywami to danie, które ma szanse zagościć na stałe w menu wielu polskich domów. Tak przygotowany schab karkowy jest miękki pyszny wprost rozpływa się w ustach. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pyszną karkówkę.
Surowy schab przygotowany do pieczenia:
SKŁADNIKI
- 1,5 kg wieprzowego schabu karkowego
- 9 ząbków czosnku obranych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka różowego pieprzu
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler, plaster gruby na palec
- 1 średniej wielkości por
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab nakłuć w 9 miejscach, nakłucia powinny być do połowy grubości schabu, w nakłucia włożyć po 1 ząbku czosnku.
- Solą oraz pozostałymi przyprawami natrzeć schab. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
- Warzywa pokroić na kawałki długości 3-5 cm. Ułożyć na dnie naczynia do pieczenia, wyścielonego papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Schab ułożyć na warzywach w naczyniu do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec powoli przez 3 godziny.
- Po wyjęciu z piekarnika, gorący schab okryć folią aluminiową i odstawić na 20 minut, aby powstrzymać uwalnianie soków.
- Podawać z pieczonymi warzywami i sosem chrzanowym.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad