Soczysty schab karkowy pieczony z warzywami: łatwy przepis na wystawny obiad

Soczysty schab karkowy pieczony z warzywami: łatwy przepis na wystawny obiad
Autor: Shutterstock Schab karkowy pieczony z warzywami
łatwy
30 min
4

Soczysty schab karkowy pieczony z warzywami to danie, które ma szanse zagościć na stałe w menu wielu polskich domów. Tak przygotowany schab karkowy jest miękki pyszny wprost rozpływa się w ustach. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pyszną karkówkę.

Surowy schab przygotowany do pieczenia:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab nakłuć w 9 miejscach, nakłucia powinny być do połowy grubości schabu, w nakłucia włożyć po 1 ząbku czosnku.
  • Solą oraz pozostałymi przyprawami natrzeć schab. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
  • Warzywa pokroić na kawałki długości 3-5 cm. Ułożyć na dnie naczynia do pieczenia, wyścielonego papierem do pieczenia lub folią aluminiową. 
  • Schab ułożyć na warzywach w naczyniu do pieczenia. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec powoli przez 3 godziny.
  • Po wyjęciu z piekarnika, gorący schab okryć folią aluminiową i odstawić na 20 minut, aby powstrzymać uwalnianie soków.
  • Podawać z pieczonymi warzywami i sosem chrzanowym
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej