Czemu chrzan gorzknieje? Sekret idealnego sosu chrzanowego na ciepło [WIDEO]

2018-03-19 16:16

Sos chrzanowy na ciepło to staropolska tradycja. Podaje się go do wołowiny, wieprzowiny, ryb i jaj. Co zrobić, aby sos chrzanowy nie gorzkniał? Jaki chrzan nadaje się do sosu chrzanowego? Polecamy także: Sos chrzanowy na zimno  oraz  Sos chrzanowy z jajkami

Czemu chrzan gorzknieje?
Autor: Shutterstock Sos chrzanowy na ciepło podaje się do pieczeni, smażonych ryb, a nawet sadzonych jaj. 

Spis treści

  1. Sekret idealnego sosu
  2. Przepis na sos chrzanowy
  3. Przepis na sos chrzanowy na zasmażce
Jak zrobić dobry chrzan domowy?

Sekret idealnego sosu

Chrzan gorzknieje wskutek gotowania. Dlatego sosów po dodaniu chrzanu nie należy już gotować

Przepis na sos chrzanowy

W szklance wywaru warzywnego lub drobiowego należy rozprowadzi 1 łyżkę mąki. Mieszaninę zagotować, zdjąć z ognia i dodać 3-4 łyżki tartego chrzanu (z octem lub kwaskiem cytrynowym). Doprawić do smaku solą i cukrem. Na koniec dodać pół szklanki śmietany 18% tłuszczu. Dobrze zamieszać i podawać.

Przepis na sos chrzanowy na zasmażce

W rondelku lub na patelni stopić 1 łyżkę masła, dodać 1 łyżkę mąki, zasmażyć, rozprowadzić 1 szklanką rosołu lub wywaru warzywnego, zagotować, zdjąć z ognia. Do sosu dodać pół szklanki śmietany i 3-4 łyżki chrzanu ze słoika. Energicznie zamieszać i gotowe.