Rolada schabowa ze szpinkiem - smaczne i soczyste mięso na obiad
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Rolada schabowa ze szpinakiem smakuje znakomicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją podać na obiad - na przykład z opiekanymi ziemniakami i surówką. Jako przystawka świetnie smakuje z sosem śmietanowo-chrzanowym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Drób pod lupą . Tabela wartości odżywczych. SPRAWDŹ!
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- 1 łyżka majeranku
- 300 g szpinaku
- 1 cebula
- 150 g tartego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab rozkroić na płat o grubości 1 cm i delikatnie rozbić, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni. Szpinak umyć, osączyć, posiekać i dodać do cebuli.
- Do warzyw dodać przeciśnięty czosnek, gałkę, tymianek, sól i pieprz. Dusić przez chwilę, po czym dodać ser.
- Dokładnie wymieszać farsz podgrzewając jeszcze przez chwilę.
- Mięso posmarować farszem i zwinąć w roladę. Związać.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć schab z każdej strony.
- Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec 50 min w temperaturze 180 st.C.