Wieprzowina pieczona w pomarańczach: przepis na pieczony schab lub boczek
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wieprzowina pieczona w pomarańczach: przepis na pieczony schab lub boczek
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5-2 kg schabu środkowego lub karkowego lub chudego boczku
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki musztardy
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 4-6 ząbków czosnku, zmiażdżonych lub przeciśniętych przez praskę
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj białe wino, musztardę, olej, sól i pieprz. Dodaj zmiażdżony czosnek.
- Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, dodaj do mieszaniny wina i przypraw. Nie wyrzucaj skórki!
- Schab lub boczek zwiąż sznurkiem. Zabieg ten nada mięsu bardziej zwartą formę.
- Mięso włóż do worka strunowego lub naczynia. Zalej marynatą, dodaj pokrojone skórki cytrusów.
- Uszczelnij worek i przechowuj w lodówce przez co najmniej 8 godzin lub jeszcze lepiej 24 godziny.
- Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Umieść mięso w brytfannie. Piecz bez przykrycia około 60 lub 80 minut, licząc 20 minut na każde 500 g mięsa.
- Wyjmij z piekarnika, przykryj folią i odstaw na 10 minut.
- Cienko pokrój wieprzowinę na kanapki lub podawaj na talerzu ze swoimi ulubionymi dodatkami!