Boczek gotowany w łupinach cebuli: łatwy przepis na domową wędlinę

Boczek gotowany w łupinach cebuli: łatwy przepis na domową wędlinę
Autor: Shutterstock Rozpływający się w ustach pyszny boczek gotowany w łupinach cebuli
łatwy
20 min
4

Boczek gotowany w łupinach cebuli to rewelacyjny przepis na domową wędlinę z boczku. Cebulowe łupiny nie tylko barwią, ale przyprawiają mięso. Tak przygotowany boczek smakuje jak peklowany i lekko wędzony.  Jeśli chcesz pogłębić ten smak, dodaj wędzonej czerwonej papryki na sam koniec. Przepyszny i łatwy do samodzielnego przygotowania boczek, lepszy niż ze sklepu! Polecam!

SKŁADNIKI

  • Do gotowania:
  • 1-1,2 kg surowego boczku
  • 2 cebule całe, ze złotą łuską
  • 4 cebule, tylko łupiny (jak do gotowania wielkanocnych jajek)
  • 12 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 l wrzącej wody i jeszcze trochę do uzupełnienia kąpieli wodnej
  • Do ostatecznego przyprawienia:
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego lub młotkowanego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dwie cebule razem z łupiną przeciąć na pół. Z pozostałych 4 cebul zdjąć łupinę i zachować, obrane cebule odłożyć. Ząbki czosnku rozgnieść nożem.
  • Do szerokiego garnka dodać 2 przecięte cebule i obrane łupiny z 4 cebul. Dodać rozgnieciony czosnek, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Zalać wodą i zagotować.
  • Gdy wywar cebulowy zagotuje się, posolić go. Włożyć boczek, dodać wody tylko tyle, by boczek był przykryty płynem.
  • Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny lub do miękkości. W trakcie gotowania obracać boczek co 30 minut.
  • Boczek wyjąć z cebulowej kąpieli. Trochę osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeszcze gorący posypać majerankiem, pieprzem, czosnkiem i papryką. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Po wystudzeniu zawinięty w folię boczek wstawić do lodówki na 12 godzin, aby łatwiej go było kroić.
  • Po tym czasie kroić boczek cienko prosto na kanapkę lub półmisek.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz naszą galerię z przepisami na inne domowe wędliny!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej