Boczek gotowany w łupinach cebuli: łatwy przepis na domową wędlinę
2021-12-21
łatwy
20 min
4
Boczek gotowany w łupinach cebuli to rewelacyjny przepis na domową wędlinę z boczku. Cebulowe łupiny nie tylko barwią, ale przyprawiają mięso. Tak przygotowany boczek smakuje jak peklowany i lekko wędzony. Jeśli chcesz pogłębić ten smak, dodaj wędzonej czerwonej papryki na sam koniec. Przepyszny i łatwy do samodzielnego przygotowania boczek, lepszy niż ze sklepu! Polecam!
SKŁADNIKI
- Do gotowania:
- 1-1,2 kg surowego boczku
- 2 cebule całe, ze złotą łuską
- 4 cebule, tylko łupiny (jak do gotowania wielkanocnych jajek)
- 12 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1 l wrzącej wody i jeszcze trochę do uzupełnienia kąpieli wodnej
- Do ostatecznego przyprawienia:
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego lub młotkowanego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dwie cebule razem z łupiną przeciąć na pół. Z pozostałych 4 cebul zdjąć łupinę i zachować, obrane cebule odłożyć. Ząbki czosnku rozgnieść nożem.
- Do szerokiego garnka dodać 2 przecięte cebule i obrane łupiny z 4 cebul. Dodać rozgnieciony czosnek, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Zalać wodą i zagotować.
- Gdy wywar cebulowy zagotuje się, posolić go. Włożyć boczek, dodać wody tylko tyle, by boczek był przykryty płynem.
- Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny lub do miękkości. W trakcie gotowania obracać boczek co 30 minut.
- Boczek wyjąć z cebulowej kąpieli. Trochę osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeszcze gorący posypać majerankiem, pieprzem, czosnkiem i papryką. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Po wystudzeniu zawinięty w folię boczek wstawić do lodówki na 12 godzin, aby łatwiej go było kroić.
- Po tym czasie kroić boczek cienko prosto na kanapkę lub półmisek.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne