Idealnie soczysty boczek pieczony w musztardzie: na obiad i na kanapkę

Boczek pieczony w musztardzie
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Boczek pieczony w musztardzie to doskonałe danie obiadowe dla aktywnych fizycznie. Na zimno świetny do kanapek. Tak przygotowany po prostu rozpływa się w ustach. Do przygotowania wystarczą 3 główne składniki: dobrej jakości wieprzowy boczek, musztarda i czosnek. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg boczku, chudego, dobrze przerośniętego mięsem
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy lub musztardy starofrancuskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
  • Musztardę wymieszać z czosnkiem, olejem, gorczycą, solą i pieprzem.
  • Boczek posmarować musztardą z przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Piec w temperaturze 180°C przez 2 godziny.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz GALERIĘ: Wieprzowina na świąteczny obiad - 5 pomysłów na wykwintny obiad z wieprzowiny

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej