Idealnie soczysty boczek pieczony w musztardzie: na obiad i na kanapkę
2021-11-24
łatwy
30 min
4
Boczek pieczony w musztardzie to doskonałe danie obiadowe dla aktywnych fizycznie. Na zimno świetny do kanapek. Tak przygotowany po prostu rozpływa się w ustach. Do przygotowania wystarczą 3 główne składniki: dobrej jakości wieprzowy boczek, musztarda i czosnek.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg boczku, chudego, dobrze przerośniętego mięsem
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy lub musztardy starofrancuskiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
- Musztardę wymieszać z czosnkiem, olejem, gorczycą, solą i pieprzem.
- Boczek posmarować musztardą z przyprawami. Zawinąć w folię aluminiową, błyszczącą stroną do środka. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
- Piec w temperaturze 180°C przez 2 godziny.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne