Jadalne chwasty - które dzikie zioła można wykorzystywać w kuchni? [WIDEO]

Jadalne chwasty - które dzikie zioła można wykorzystywać w kuchni? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiele chwastów jest jadalnych, można z nich zrobić odżywcza sałatkę.

Jadalne chwasty podbijają polską kuchnię. Nic dziwnego, bo nasze łąki i lasy obfitują w wiele gatunków jadalnych chwastów. Które dzikie rośliny nadają się do jedzenia i jakie są ich właściwości?

Polecamy przepis na Makaron z polnymi bratkami

Zgodnie z najnowszymi trendami w kuchni i gotowaniu zioła, które nie tak dawno wkroczyły na nasze stoły, wypierane są przez coraz to dziksze okazy. Jeszcze do niedawna czytaliśmy o zastosowaniach bazylii, tymianku, estragonu, dziś przeszukujemy strony internetowe w poszukiwaniu informacji o pokrzywie, czosnku niedźwiedzim, koniczynie oraz tych bardziej ekstrawaganckich przykładach jadalnych chwastów, takich jak bluszczyk kurdybanek. Wraz z początkiem maja warto wybrać się na łąkę, gdyż większość dzikich ziół rośnie już w najlepsze.

  • Pokrzywa - obfitującą w witaminy pokrzywę trudno pomylić z innymi dzikimi ziołami. Jej liście możemy wykorzystać do przygotowania aromatycznego naparu, który nie tylko poprawi wygląd skóry i paznokci, lecz również pobudzi produkcję czerwonych krwinek, co uchroni organizm przez wiosennym osłabieniem.

  • Koniczyna - polna koniczyna to kolejne dzikie zioło, które powinno latem gościć na naszym stole. Jadalne są zarówno liście, jak i kwiatostany. Te ostatnie mogą stanowić dodatek i ozdobę dla sałatek. Liście można wykorzystać do przygotowania pachnącego naparu lub jako zastępnik szpinaku.

  • Czosnek niedźwiedzi – najłatwiej będzie go znaleźć w rejonach górskich – Sudetach i Karpatach, ale można go spotkać również na innych obszarach Polski. Rośnie w kępach, ma wydłużone liście i białe kwiatostany. Ze względu na to, że podlega częściowej ochronie, lepiej nie zbierać go w lasach, lecz zdecydować się na własną uprawę. Czosnek niedźwiedzi może być stosowany jako dodatek do zup, sałatek i wszystkich tych potraw, które jadamy z dodatkiem zwykłego czosnku. Jest ceniony za wysoką zawartość witaminy C.

  • Bluszczyk kurdybanek – ten jadalny chwast łatwo rozpoznać po jego sercowatych liściach i uniesionych łodygach z błękitnymi kwiatami. Bluszczyk kurdybanek sprawdzi się szczególnie dobrze jako dodatek do zapiekanek, potraw z ziemniaków czy mięs. Napar z kurdybanku wykazuje korzystne działanie na układ trawienny i oddechowy.

ZOBACZ WIDEO o innych wykorzystaniach ziół!

Ocena: 5