Czosnek niedźwiedzi - przepisy. 10 pomysłów na wykorzystanie świeżego czosnku niedźwiedziego w kuchni
Sezon na świeży czosnek niedźwiedzi nie trwa długo, wiec jeśli chcemy go wykorzystać w pełni, trzeba się pośpieszyć. Co prawda rosnący dziko czosnek jest pod ochroną, ale można go uprawiać, więc wiosną bywa dostępny na straganach i w warzywniakach. A można z niego przygotować prawdziwe aromatyczne cuda, które dodatkowo wzmocnią nasz organizm. Oto 10 pomysłów na wykorzystanie czosnku niedźwiedziego w kuchni.
Dlaczego warto sięgnąć po świeży czosnek niedźwiedzi? Bo jest bardzo zdrowy, a przy tym niesamowicie smaczny i aromatyczny. Dziki czosnek, podobnie jak inne jadalne chwast.y to najlepsza dawka substancji odżywczych, jaką możemy sobie wyobrazić. Idealne remedium na wiosenne przesilenie i osłabnie organizmu po zimie. Znacznie zdrowsze i bogatsze w mikroelementy i substancje odżywcze niż wyhodowane pod folią nowalijki.
Z niedźwiedziego czosnku można zrobić nie tylko sałatkę, pesto czy zupę, można też dodać go do pieczeni, zrobić z niego nalewkę lub zakonserwować na później. W galerii znajdziecie pomysły na zastosowania kulinarne dzikiego czosnku.
Galeria: Co zrobić z czosnku niedźwiedziego?