Syrop z kwiatów czerwonej koniczyny - przepis na syrop koniczynowy

2021-03-29
Syrop z kwiatów czerwonej koniczyny - przepis na syrop koniczynowy
Autor: Shutterstock Syrop z kwiatów czerwonej koniczyny - smaczny i zdrowy dodatek do napojów
łatwy
30 min
4

Syrop z kwiatów czerwonej koniczyny pięknie pachnie i znakomicie smakuje. Jeśli lubisz napoje o kwiatowym aromacie z pewnością polubisz i ten syrop. Gotowy można dodawać do wody, herbaty i koktajli. Syrop ma także działanie prozdrowotne.

SKŁADNIKI

  • ok 40-50 kwiatów koniczyny
  • 2 szklanki cukru
  • cytryna
  • 2 szklanki wody
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kwiaty przebrać, otrzepać z piasku i owadów, rozłożyć na papierowym ręczniku na 2-3 godziny. Kwiaty nieco powiędną, ale wywędrują z nich nieproszeni goście, których nie udało się wcześniej wytrzepać z płatków.
  • Kwiaty wrzucić do słoja i zalać wrzątkiem, odstawić na noc  w chłodne miejsce.
  • Po tym czasie kwiaty przecedzić przez gazę, odcisnąć i wyrzucić, a wodę przelać do garnka
  • Cytrynę wyszorować, pokroić w plasterki i dodać do wody, można również dodać sam wyciśnięty sok.
  • Dodać cukier i dokładnie wymieszać, roztwór zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z gazu.
  • Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć.