Syrop z kwiatów czerwonej koniczyny - przepis na syrop koniczynowy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Syrop z kwiatów czerwonej koniczyny pięknie pachnie i znakomicie smakuje. Jeśli lubisz napoje o kwiatowym aromacie z pewnością polubisz i ten syrop. Gotowy można dodawać do wody, herbaty i koktajli. Syrop ma także działanie prozdrowotne.
SKŁADNIKI
- ok 40-50 kwiatów koniczyny
- 2 szklanki cukru
- cytryna
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kwiaty przebrać, otrzepać z piasku i owadów, rozłożyć na papierowym ręczniku na 2-3 godziny. Kwiaty nieco powiędną, ale wywędrują z nich nieproszeni goście, których nie udało się wcześniej wytrzepać z płatków.
- Kwiaty wrzucić do słoja i zalać wrzątkiem, odstawić na noc w chłodne miejsce.
- Po tym czasie kwiaty przecedzić przez gazę, odcisnąć i wyrzucić, a wodę przelać do garnka
- Cytrynę wyszorować, pokroić w plasterki i dodać do wody, można również dodać sam wyciśnięty sok.
- Dodać cukier i dokładnie wymieszać, roztwór zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z gazu.
- Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć.