Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy

2021-03-29
Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy
Autor: Shutterstock Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy to pyszne danie dla amatorów zdrowej kuchni. 
łatwy
20 min
4

Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy, to potrawa sezonowa. Liście pokrzywy zbieramy w kwietniu i w maju, zanim roślina zdąży zakwitnąć. Liście pokrzywy można podsuszyć. Jeśli sezon na pokrzywę się skończy, możemy wykorzystać ten przepis zamieniając liście pokrzywy na liście jarmużu lub szpinaku.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 szklanki młodych pokrzyw
  • cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 kajzerki
  • szklanka mleka
  • jajko
  • po szczypcie majeranku i cząbru
  • po łyżce szczypiorku, natki pietruszki, bluszczyku kurdybanku
  • olej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sparzone pokrzywy posiekaj, cebulę i czosnek rozdrobnij, wymieszaj z mięsem.
  • Dodaj namoczone w mleku i odciśnięte bułki, jajko, przyprawy i zieleninę. Wymieszaj. Włóż do wysmarowanej olejem brytfanny. Piecz ok. godziny w temp. 180°C.