Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy, to potrawa sezonowa. Liście pokrzywy zbieramy w kwietniu i w maju, zanim roślina zdąży zakwitnąć. Liście pokrzywy można podsuszyć. Jeśli sezon na pokrzywę się skończy, możemy wykorzystać ten przepis zamieniając liście pokrzywy na liście jarmużu lub szpinaku.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 2 szklanki młodych pokrzyw
- cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 kajzerki
- szklanka mleka
- jajko
- po szczypcie majeranku i cząbru
- po łyżce szczypiorku, natki pietruszki, bluszczyku kurdybanku
- olej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sparzone pokrzywy posiekaj, cebulę i czosnek rozdrobnij, wymieszaj z mięsem.
- Dodaj namoczone w mleku i odciśnięte bułki, jajko, przyprawy i zieleninę. Wymieszaj. Włóż do wysmarowanej olejem brytfanny. Piecz ok. godziny w temp. 180°C.