Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy

2018-03-14
Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy
Autor: Shutterstock Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy to pyszne danie dla amatorów zdrowej kuchni. 
łatwy
20 min
4

Pieczeń rzymska z liśćmi młodej pokrzywy, to potrawa sezonowa. Liście pokrzywy zbieramy w kwietniu i w maju, zanim roślina zdąży zakwitnąć. Liście pokrzywy można podsuszyć. Jeśli sezon na pokrzywę się skończy, możemy wykorzystać ten przepis zamieniając liście pokrzywy na liście jarmużu lub szpinaku.

Składniki

1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 szklanki młodych pokrzyw

cebula

2–3 ząbki czosnku

2 kajzerki

szklanka mleka

jajko

po szczypcie majeranku i cząbru

po łyżce szczypiorku, natki pietruszki, bluszczyku kurdybanku

olej

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Sparzone pokrzywy posiekaj, cebulę i czosnek rozdrobnij, wymieszaj z mięsem.

Dodaj namoczone w mleku i odciśnięte bułki, jajko, przyprawy i zieleninę. Wymieszaj. Włóż do wysmarowanej olejem brytfanny. Piecz ok. godziny w temp. 180°C.