Galaretka z mniszka lekarskiego: domowy przysmak z łąki
2022-05-09
łatwy
45 min
4
Galaretka z mniszka lekarskiego to domowy przysmak z łąki. Smakuje jak miód z dodatkiem cytryny. Galaretkę z mniszka pospolitego można podać do herbaty lub jako deser z ciasteczkami. Galaretkę lubię nie tylko dzieci, również dorośli z nią przepadają. Zdrowy i pyszny smakołyk z mniszka lekarskiego powinien znaleźć się w waszej spiżarni.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki płatków mniszka lekkiego, lekko ubitych
- 4 szklanki wody
- 4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 30 g pektyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kwiatów mniszka lekarskiego oberwać płatki. Zielone dno okwiatu wyrzucić.
- Płatki zalać 4 szklankami wrzącej wody. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na 24 godziny.
- Przecedzić napar, dobrze wyciskając płatki.
- Do przecedzonego naparu dodać sok z cytryny i pektynę. Dobrze wymieszać, a następnie doprowadzić do wrzenia.
- Gdy napar się zagotuje, dodać cukier i ponownie doprowadzić do wrzenia często mieszając. Galaretkę gotować przez 1 do 2 minut.
- Zdjąć z ognia i wlać do słoików. Dobrze zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 10 minut w kąpieli wodnej lub piekarniku.
- Każdy słoik opatrzyć etykietą z nazwą i datą zamknięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Lecznicze właściwości mniszka lekarskiego