Galaretka z mniszka lekarskiego: domowy przysmak z łąki

2022-05-09
Galaretka z mniszka lekarskiego: domowy przysmak z łąki
Autor: Shutterstock Galaretka z mniszka lekarskiego smakuje jak miód pszczeli
łatwy
45 min
4

Galaretka z mniszka lekarskiego to domowy przysmak z łąki. Smakuje jak miód z dodatkiem cytryny. Galaretkę z mniszka pospolitego można podać do herbaty lub jako deser z ciasteczkami. Galaretkę lubię nie tylko dzieci, również dorośli z nią przepadają. Zdrowy i pyszny smakołyk z mniszka lekarskiego powinien znaleźć się w waszej spiżarni. 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki płatków mniszka lekkiego, lekko ubitych
  • 4 szklanki wody
  • 4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 30 g pektyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kwiatów mniszka lekarskiego oberwać płatki. Zielone dno okwiatu wyrzucić.
  • Płatki zalać 4 szklankami wrzącej wody. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na 24 godziny.
  • Przecedzić napar, dobrze wyciskając płatki. 
  • Do przecedzonego naparu dodać sok z cytryny i pektynę. Dobrze wymieszać, a następnie doprowadzić do wrzenia. 
  • Gdy napar się zagotuje, dodać cukier i ponownie doprowadzić do wrzenia często mieszając. Galaretkę gotować przez 1 do 2 minut.
  • Zdjąć z ognia i wlać do słoików. Dobrze zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 10 minut w kąpieli wodnej lub piekarniku.
  • Każdy słoik opatrzyć etykietą z nazwą i datą zamknięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. 
Lecznicze właściwości mniszka lekarskiego

Galeria: Mniszek lekarski w kuchni - 15 sprawdzonych przepisów i receptur