Sorbet z pokrzyw - pomysł na niebanalny deser
2023-04-26
średni
180 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sorbet z pokrzyw to może być przebój tegorocznej wiosny. Zaskocz znajomych niezwykłym deserem i przygotuj dla nich lody pokrzywowe!
Sałatka z pokrzyw jest już passé. Nikogo nie zaskoczysz, dodając świeże liście pokrzywy do omletu czy twarożku. Hitem lata są lody pokrzywowe. W swoich restauracjach serwuje je m.in. sam Wojciech Modest Amaro!
SKŁADNIKI
- duża garść świeżo zebranych liści młodych pokrzyw
- nieco mniejsza garść liści szpinaku
- kilka listków mięty
- 1,5 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- miód lub cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście pokrzyw należy umyć i zalać wrzątkiem, nie będą wtedy parzyć.
- Następnie przelewamy je zimną wodą i miksujemy w blenderze razem z liśćmi szpinaku, bananem, sokiem jabłkowym i resztą składników.
- Masę przelewamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika na mniej więcej trzy godziny.
- Co pewien czas wyjmujemy i mieszamy widelcem, aby masę skruszyć.
- Podajemy z owocami sezonowymi, na przykład z truskawkami, papierówkami czy gruszkami.
Beszamel - Jadalne Chwasty