Sorbet z pokrzyw - pomysł na niebanalny deser

hit-lata-sorbet-z-pokrzyw-jak-zrobic-lody-pokrzywowe.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Prosty przepis na sorbet z pokrzywy
średni
180 min
4

Sorbet z pokrzyw to przebój tegorocznych wakacji. Zaskocz znajomych niezwykłym deserem i przygotuj dla nich lody pokrzywowe!

Sałatka z pokrzyw jest już passé. Nikogo nie zaskoczysz, dodając świeże liście pokrzywy do omletu czy twarożku. Hitem lata są lody pokrzywowe. W swoich restauracjach serwuje je m.in. sam Wojciech Modest Amaro!

 

SKŁADNIKI

  • duża garść świeżo zebranych liści młodych pokrzyw
  • nieco mniejsza garść liści szpinaku
  • kilka listków mięty
  • 1,5 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • miód lub cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście pokrzyw należy umyć i zalać wrzątkiem, nie będą wtedy parzyć. Następnie przelewamy je zimną wodą i miksujemy w blenderze razem z liśćmi szpinaku, bananem, sokiem jabłkowym i resztą składników. Masę przelewamy do foremek i wstawiamy do zamrażalnika na mniej więcej trzy godziny. Co pewien czas wyjmujemy i mieszamy widelcem, aby masę skruszyć. Podajemy z owocami sezonowymi, na przykład z truskawkami, papierówką czy gruszką.