Duszone liście mniszka lekarskiego z czosnkiem i piniami: zdrowa jarzynka z mlecza

2021-03-29
Mniszek z czosnkiem
Autor: Shutteratock Jarzynka na ciepło z liści mniszka lekarskiego jest pyszna i zdrowa
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Duszone liście mniszka lekarskiego z czosnkiem i piniami są pyszne. Ten włoski przepis na zdrową jarzynkę z mlecza zachwyci was smakiem. Jarzynka z mniszka to danie sezonowe, robimy go wiosną, gdy liście są młode i soczyste. 

SKŁADNIKI

  • 1 duża wiązka liści mniszka lekarskiego, opłukana i posiekana na kawałki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
  • 5 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka płatków ostrej papryki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (opcjonalnie)
  • 1/2 cytryny, wyciśnięty sok
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek i płatki papryki. Smażyć do lekkiego zrumienienia.
  • Dodać pokrojone liście mniszka, wymieszać i smażyć 1 minutę. 
  • Wlać bulion i gotować, aż bulion prawie odparuje.
  • W tym czasie orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. 
  • Do duszonych liści mniszka dodać sok z cytryny, przyprawić solą i pieprz, posypać prażonymi orzeszkami pinii.
  • Podawać na ciepło, choć równie smaczna jest na zimno.
Beszamel - Jadalne Chwasty

Galeria: Mniszek lekarski w kuchni - 15 sprawdzonych przepisów i receptur