Duszone liście mniszka lekarskiego z czosnkiem i piniami: zdrowa jarzynka z mlecza
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Duszone liście mniszka lekarskiego z czosnkiem i piniami są pyszne. Ten włoski przepis na zdrową jarzynkę z mlecza zachwyci was smakiem. Jarzynka z mniszka to danie sezonowe, robimy go wiosną, gdy liście są młode i soczyste.
SKŁADNIKI
- 1 duża wiązka liści mniszka lekarskiego, opłukana i posiekana na kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju
- 5 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka płatków ostrej papryki
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki orzeszków piniowych (opcjonalnie)
- 1/2 cytryny, wyciśnięty sok
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony czosnek i płatki papryki. Smażyć do lekkiego zrumienienia.
- Dodać pokrojone liście mniszka, wymieszać i smażyć 1 minutę.
- Wlać bulion i gotować, aż bulion prawie odparuje.
- W tym czasie orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
- Do duszonych liści mniszka dodać sok z cytryny, przyprawić solą i pieprz, posypać prażonymi orzeszkami pinii.
- Podawać na ciepło, choć równie smaczna jest na zimno.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Galeria: Mniszek lekarski w kuchni - 15 sprawdzonych przepisów i receptur