Dziki barszcz z soku brzozowego i młodej pokrzywy
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Barszcz z soku brzozowego i liści młodej pokrzywy najlepiej przyrządzić pod koniec marca lub na początku kwietnia. Sok z brzozy można pozyskać samemu albo kupić w sklepach zielarskich. Przepis zainspirowany recepturą Łukasza Łuczaja.
SKŁADNIKI
- 5 l soku brzozowego
- 1 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 1 skórka z razowego chleba
- 8-10 rodzynek
- ok. 1/2 kg młodych liści pokrzywy (jeżeli nie mamy pokrzywy możemy ją zastąpić świeżym szczawiem)
- 3 łyżki masła
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki śmietany do zup
- sól i pieprz do smaku
- zielenina do posypania (szczypiorek, koperek, natka, rzeżucha itp.)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zakwas na barszcz: sok brzozowy wlewamy do kamiennego naczynia, dodajemy skórkę chleba i rodzynki. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy na 3-4 dni aż się skwasi.
- Liście pokrzywy myjemy, kroimy, wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem, zakwasem z soku brzozowego, dodajemy masło i gotujemy ok. 12 minut.
- Przyprawiamy, podprawiamy śmietaną i dodajemy pokrojone w cząstki jajka, posypujemy zieleniną.