Dziki barszcz z soku brzozowego i młodej pokrzywy

2021-03-29
Dziki barszcz z soku brzozowego i mlodej pokrzywy
Autor: Shutterstock Dziki barszcz z soku brzozowego i młodej-pokrzywy
łatwy
20 min
4

Barszcz z soku brzozowego i liści młodej pokrzywy najlepiej przyrządzić pod koniec marca lub na początku kwietnia. Sok z brzozy można pozyskać samemu albo kupić w sklepach zielarskich. Przepis zainspirowany recepturą Łukasza Łuczaja.

 

SKŁADNIKI

  • 5 l soku brzozowego
  • 1 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1 skórka z razowego chleba
  • 8-10 rodzynek
  • ok. 1/2 kg młodych liści pokrzywy (jeżeli nie mamy pokrzywy możemy ją zastąpić świeżym szczawiem)
  • 3 łyżki masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki śmietany do zup
  • sól i pieprz do smaku
  • zielenina do posypania (szczypiorek, koperek, natka, rzeżucha itp.)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zakwas na barszcz: sok brzozowy wlewamy do kamiennego naczynia, dodajemy skórkę chleba i rodzynki. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy na 3-4 dni aż się skwasi.
  • Liście pokrzywy myjemy, kroimy, wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem, zakwasem z soku brzozowego, dodajemy masło i gotujemy ok. 12 minut.
  • Przyprawiamy, podprawiamy śmietaną i dodajemy pokrojone w cząstki jajka, posypujemy zieleniną.
Redakcja
więcej