Kapary z pączków mlecza: przepis jak zrobić domowe kapary z mniszka lekarskiego

2021-03-29
Kapary z pączków mlecza: przepis jak zrobić domowe kapary z mniszka lekarskiego
Autor: Shutterstock Fałszywe kapary z mniszka lekarskiego smakują wybornie
łatwy
45 min
4

Lubicie kapary? Słyszeliście o kaparach z pączków mlecza? Oto fantastyczny przepis jak zrobić kapary z mniszka lekarskiego. Tradycyjne kapary to marynowane pąki kwiatowe kochającego ciepło krzewu śródziemnomorskiego, ale istnieje wiele innych marynowanych pąków kwiatowych, które smakują wyjątkowo podobnie. Mniszek lekarski wytwarza wczesną wiosną mały pączek wielkości kaparu, to z niego rozwinie się złocisty kwiat. Jeśli zbierzesz wystarczająco małe, pąki mniszka lekarskiego możesz je śmiało zamarynować. W ten sposób otrzymasz pyszne kapary do sałatek i przekąsek. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki pąków mniszka lekarskiego
  • 2/3 szklanki octu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj wodę, ocet i sól i zamieszaj, aby rozpuścić sól.
  • Umyte i przebrane pąki mniszka przełóż do słoików.
  • Wlej gorący roztwór octu i soli.
  • Zamknij i przechowuj w lodówce lub pasteryzuj w kąpieli wodnej lub piekarniku przez 10 minut. Pamiętaj o pozostawieniu około 2 cm wolnej przestrzeni do krawędzi słoika.