Domowe wędliny na Wielkanoc - przepisy na domowe szynki, kiełbasę i pasztety

Domowe wędliny na Wielkanoc - przepisy na domowe szynki, kiełbasę i pasztety

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowe wędliny smakują wybornie.

Przygotowanie domowych wędlin na Wielkanoc nie jest wcale takie trudne, jak się wydaje. Wystarczy trochę czasu i dobrych chęci, a znakomite domowe przysmaki będą cieszyły kubki smakowe domowników przez całe święta.

Domowe wędliny drobiowe na Wielkanoc

Wędliny przygotowane z mięsa drobiowego są niskokaloryczne, bo drób nie zawiera wiele tłuszczu. Odpowiednio przygotowane i przyprawione są aromatyczne i soczyste. I co najważniejsze można je przygotować w piekarniku lub szynkowarze.

Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi. Przepis dla smakosza domowych kiełbas

Szynka drobiowa z szynkowaru: domowa wędlina z udek kurczaka

Domowa wędlina z pieczonego indyka

Pastrami z piersi kurczaka: najlepsza domowa wędlina

Wędliny wieprzowe na Wielkanoc

Kiedy sami przygotujemy szynkę, kiełbasę czy schab na świąteczny stół, to mamy pewność, ze jest w nich tylko to, co sami dodaliśmy. takie wędliny mają wyjątkowy zapach i smak.

Swojska kiełbasa: sprawdzony przepis na domową kiełbasę

Francuska kiełbasa czosnkowa z karkówki: domowa kiełbasa niepeklowana

Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]

Schab pieczony w mleku

Schab 10-minutowy gotowany - dobry przepis

Boczek pieczony w rękawie - domowa wędlina

Karkówka pieczona w soli

Łopatka z szynkowara - smaczna domowa wędlina

Pieczeń wielkanocna w ziołowej marynacie

Wielkanocne pasztety mięsne

Są wśród nas tacy, którzy nie wyobrażają sobie żadnych świat bez pysznego, mięciutkiego, rozpływającego się w ustach pasztetu. I bardzo dobrze, bo taki domowy pasztet nie ma sobie równych. Najlepsze jest to, że pasztet możemy przygotować na długo przed rozpoczęciem świątecznej krzątaniny i zamrozić go. Nie straci nic ze swojego smaku.

Domowy pasztet: przepis na smaczny pasztet

Pasztet w cieście: przepis świąteczny

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Pasztet cielęcy

Pasztet strasburski z wątróbek gęsich

Pasztet bezmięsny na Wielkanoc

Tym, którzy stronią od mięsa lub nie jadają go wcale, proponujemy pasztety bezmięsne. Otuż okazuje się, że pasztet można zrobić niemal z każdego warzywa. NIektóre są smaczniejsze od mięsnych.

Pasztet warzywny na bazie fasoli

Smaczny pasztet z soczewicy

Pasztet wegetariański z szałwią

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Przy okazji szykowania dań zajrzyjcie też tutaj: Mazowiecka kuchnia i potrawy. O TYM mogliście nie wiedzieć

Ocena: 3,7