Zupy dla dzieci - jak ugotować i dlaczego warto je jeść ?

Zupy dla dzieci - jak ugotować i dlaczego warto je jeść ?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupy dla dzieci powinny być atrakcyjne wizualnie.

W polskich domach zupa stanowi podstawowy posiłek, co, jak się okazuje, jest bardzo słuszne. Z badań wynika, że zaleca się jeść wszelkiego rodzaju zupy nawet każdego dnia. Jak przygotowywać zupy dla dzieci? Oto kilka ważnych zasad.

Dzieciaki z reguły nie lubią warzyw. Krzywią się na widok brokułów, brukselek czy buraków. Zupy stanowią świetną alternatywę, a odpowiednio podane sprawią radość nawet największemu niejadkowi i … jego rodzicom.

Lekkie zupy dla dzieci

Gdy mamy w domu dziecko, musimy zwracać szczególną uwagę na to, co przygotowujemy mu do jedzenia. Pamiętajmy, że zupy na ciężkostrawnych mięsach, bulionach, z rozgotowanymi warzywami mogą zaszkodzić najmłodszym domownikom. Warto zatem zadbać o to, aby zupa była lekkostrawna i dostarczała całej masy potrzebnych witamin.– Bulion warzywny powinien zostać przygotowany z młodej włoszczyzny, w szczególności w okresie letnim, gdy mamy ogromny dostęp do świeżych warzyw i wszystkie mrożonki możemy odstawić na bok. W XXI wieku ludzie często nie mają czasu na długie gotowanie i zastępują własne wywary kostką bulionową, radziłbym wystrzegać się tego jak ognia – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

 

Jakie dodatki do zupy dla dzieci?

Jeśli chodzi o to, co dodajemy do zup, to, możliwości jest sporo. Dzięki dodatkom, z jednej zupy możemy zrobić kilka dań. Dodatkiem niekoniecznie muszą być ziemniaki czy ryż. Warto dodać, że najpopularniejszym dodatkiem w dalszym ciągu jest makaron, istnieje jednak jeszcze kilka innych opcji.

  • Można np. przygotować do zupy lane kluski. Mogą być gęste lub rzadkie, w zależności od tego jak kto woli. Świetnie nadają się do rosołu czy zupy jarzynowej;

  • Zupy kremy można podać z grzankami albo groszkiem ptysiowym;

  • Do zup możemy dodać jeszcze zacierkę, kaszę, pulpeciki, uszka.

Opcji jest sporo, jednak większość dzieciaków stawia na tradycyjny makaron. Makarony przeznaczone do zup sprzedają się najlepiej - tradycyjne krajanki, świderki czy pierożki. Jednak warto raz na jakiś czas urozmaicić zupę dla dziecka i kupić np. makaron w kształcie gwiazdek. Dzięki niemu zupa zyska na apetyczności i szybko zniknie z talerza.

ABC zupy dla dziecka

  • Do gotowania zupy dla dziecka warto używać dobrej jakości wody. Możemy użyć np. przefiltrowanej lub mineralnej. 

  • Warzywa – świeże! 

  • Najlepsze dodatki to ryż, makaron i kasza. 

  • Odpuśćmy sobie gotowanie zupy na mięsnych wywarach, są zbyt ciężkostrawne dla dziecka. 

  • Zupy dla dziecka przyprawiamy raczej delikatnie, najlepiej świeżymi lub suszonymi przyprawami ziołowymi lub korzennymi. 

  • Do 12. miesiąca życia nie używamy soli! Potem solimy… ale oszczędnie. 

  • Zakaz używania mieszanek przypraw i kostek bulionowych. 

  • Nie doprowadzamy do rozgotowania się warzyw, gdyż tracą one wtedy swoje cenne składniki.

Młodzi rodzice chętnie podają swoim dzieciom również wszelkiego rodzaju kremy: z brokułów, pieczarek czy kalafiora. Pamiętajmy, aby śmietanę zastępować jogurtem, będzie wtedy nie tylko smacznie, ale przede wszystkim – zdrowo.

Ocena: 5