Mega szybki obiad - 19 pomysłów na obiad, który przygotujesz w mniej niż pół godziny

Mega szybki obiad - 19 pomysłów na obiad, który przygotujesz w mniej niż pół godziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mega szybki obiad najłatwiej przygotować na bazie makaronu.

Żyjemy w czasach, kiedy największą wartością jest czas. W ciągłym pośpiechu zapominamy o wielu podstawowych dla naszego funkcjonowania sprawach, jak smaczny i pożywny posiłek. Wielu moich znajomych na pytanie o idealny obiad odpowiada jednym słowem: szybki, czasami dwoma: mega szybki, określając w ten sposób zazwyczaj dania kupione na wynos w okolicznym barze i zjedzone naprędce przed ekranem komputera. Tymczasem wystarczy pół godziny, aby przygotować ciepły i pożywny posiłek. Znajdźcie te kilka minut, koniecznie!

Mega szybki obiad z makaronu

Co jest sycące, lubiane przez niemal wszystkich i gotowe w 15 minut? Oczywiście makaron. Do tego jest różnorodny i pasuje właściwie do wszystkiego. Ja uwielbiam makarony za prostotę i smak. I oczywiście za to, że są znakomita bazą do wszelkiego rodzaju past i że nawet nie mając nic w lodówce można wyczarować z niego obiad. Prosty sos do makaronu można przygotować w czasie, kiedy on sam się gotuje, 15 minut i obiad gotowy. A jakże!

Makaron z sosem pomidorowym - jak zrobić szybki obiad?

Penne z papryką i czosnkiem: obiad po włosku

Makaron z łososiem i szpinakiem: przepis na szybki obiad

Łatwy makaron z pstrągiem tęczowym w kremowym sosie: pyszny obiad dla rodziny

Mega szybki obiad z ryżem lub kaszą

Ryż i kaszę gotuje się nieco dłużej niż makaron, ale mają one tę zaletę, że już ugotowane można je spokojnie przechowywać przez ładnych kilka dni w lodówce. Potem wystarczy odgrzać je z odrobiną warzyw czy mięsa, odgotować na bulionie lub zrobić z nich zapiekankę i szybki obiad gotowy. 

Ryż po włosku - proste danie na szybki obiad

Ryż po chińsku smażony z kurczakiem i warzywami - pomysł na szybki obiad

Kurczak po meksykańsku cajun z kaszą jaglaną [rewelacyjny szybki obiad]

Zapiekanka na mega szybki obiad

Zapiekanki wydają się pracochłonnymi i czasochłonnymi daniami, choć wcale takie nie są. Bo właściwie przygotowanie zapiekanki polega głownie na dobraniu składników, ułożeniu ich w naczyniu do zapiekania i... włożeniu do piekarnika. W czasie kiedy zapiekanka się piecze można spokojnie zrobić coś innego: rozpakować zmywarkę, przygotować deser lub napić się kawy i poczytać książkę. A obiad i tak będzie na czas.

Domowa zapiekanka: przepis na szybki i tani obiad w 30 minut

Warzywa pod beszamelem - zapiekanka na szybki obiad [WIDEO]

Zapiekane tortille z kurczakiem, papryką, kukurydzą i serem

Zapiekanka z warzywami pod beszamelem: szybki obiad

Mega szybki obiad bez mięsa

po zapiekankach obalmy kolejny mit. Potrawy wege nie są bardziej czasochłonne, niż potrawy na bazie mięsa. Wielu mięsożerców uważa, że przygotowywanie potraw wegetariańskich zajmuje bardzo dużo czasu, jest pracochłonne, wymaga specjalnych składników i mimo przygotowań, efekt smakowy często odbiega od oczekiwanego. Tymczasem kuchnia jaroszów ma swoje mega szybkie hity, które można przygotować w kilka chwil z tego, co akurat mamy pod ręką.

Makaron z brokułami - przepis na pyszny obiad we włoskim stylu

Boczniaki z patelni: pomysł na szybki obiad

Mega szybki obiad mięsny

Tym, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsnego przydziału, polecam, by zawsze mieli w lodówce kurczaka lub indyka. Drób to idealne mięso dla tych, którzy się śpieszą. Nie wymaga długiej obróbki termicznej, jest smaczne i na tyle neutralne w smaku, że bardzo łatwo dobrać do niego dodatki. Równie szybko można przygotować rybę, zwłaszcza filety.

Doskonałe sznycle drobiowe w sosie cytrynowo-maślanym: łatwy przepis na szybki obiad

Chrupiąca smażona ryba: szybki sposób na pyszny obiad

Parówki smażone z brokułami i pieczarkami na szybki i oszczędny obiad

Szybki bigos z białej kapusty na rodzinny obiad [danie w 30 minut + WIDEO]

Kurczak w śmietanie z parmezanem - szybkie danie z efektem "wow"

Ocena: 4
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.