Kurczak w śmietanie z parmezanem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kurczak w śmietanie z parmezanem to błyskawiczne i bardzo smaczne danie z piersi kurczaka, które jednocześnie może zrobić znakomite wrażenie na gościach. To bardzo proste danie, które smakuje jak elegancki obiad. Znakomite rozwiązanie, gdy spodziewasz się gości, a nie masz czasu na długie przygotowania.
SKŁADNIKI
- 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 opakowanie dowolnego makaronu
- 1 posiekana biała cebula
- 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 2 szklanki creme fraiche
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż piersi kurczaka na dużym ogniu. Gdy się zarumienią z obydwu stron, dodaj wino, sól i pieprz. Gotuj przez 15-20 minut, aby kurczak nie był surowy. W międzyczasie ugotuj makaron.
- Usmażonego kurczaka wyłóż na deskę do krojenia i pokrój w kostkę. Na tej samej patelni podsmaż czosnek i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną. Dodaj kurczaka, creme fraiche i kwaśną śmietanę.
- Rozłóż makaron na talerze i polej sosem z kurczakiem. Na koniec posyp startym parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?