Penne z papryką i czosnkiem: obiad po włosku
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Pyszne penne z papryką i czosnkiem to znakomity pomysł na szybki obiad. Danie jest wyraziste w smaku i nie zawiera dużo kalorii. Podajemy przepis na penne paprykowe z czosnkiem i zielonym groszkiem.
Makaron dobry na wszystko
Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do zupy. Stanowczo za mało! Przecież dobrze podany makaron to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu penne (grube rurki)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżych ziół (kolendra, bazylia)
- papryka czerwona i żółta
- puszka zielonego groszku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę pokroić na paseczki, przelać osolonym wrzątkiem, ostudzić.
- Groszek odcedzić, czosnek zmiażdżyć i utrzeć z 1/4 łyżeczki soli, dodać oliwę i starannie wymieszać.
- Dodać listki ziół porwane na drobne kawałki.
- Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić z powrotem do ciepłego garnka, wlać oliwę z dodatkami, dodać groszek, wymieszać.
- Podawać na podgrzanych talerzach.