Warzywa pod beszamelem - zapiekanka na szybki obiad
2021-03-29
średni
60 min
4
Warzywa pod beszamelem to pyszny sposób na warzywa. Aksamitny, maślany sos doskonale podkreśli delikatność kalafiora, subtelność brokuła, czy słodycz marchewki. Ziemniaki zapieczone pod beszamelem zyskują nową jakość. Zobacz, jakie to proste!
ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel. Pobierz, wydrukuj i powieś na lodówce:
SKŁADNIKI
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 brokuła
- 1/4 kalafiora
- garść fasolki szparagowej
- 1/2 pęczka natki
- sos beszamelowy z serem: 1 i 1/2 łyżki mąki, 1 i 1/2 łyżki masła, 1/2 l mleka, 10 dag sera gruyere, sól, łyżeczka curry w proszku, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i marchew pokroić na grubsze plastry. Kalafiora i brokuła podzielić na małe różyczki, strączki fasolki przekroić na pół. Warzywa ugotować - powinny być lekko twarde.
- Naczynie wysmarować masłem, ułożyć naprzemiennie warzywa.
- Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, wlać mleko, dodać przyprawy, chwilę pogotować. Jeśli sos beszamelowy wyjdzie za gęsty, dolać jeszcze trochę mleka.
- Zdjąć z ognia, wsypać utarty ser, mieszać, aż się rozpuści. Zalać sosem warzywa, piec ok. 30 minut na złoto w temp. 180ºC.