Doskonałe sznycle drobiowe w sosie cytrynowo-maslanym: łatwy przepis na szybki obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Doskonałe sznycle drobiowe w sosie cytrynowo-maślanym to najlepszy przepis obiadowy na szybko. Filet z piersi kurczaka lub indyka można bardzo szybko przygotować.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 sznycle z piersi kurczaka lub indyka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml rosołu drobiowego
- 1/2 cytryny
- 80 g masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką.
- Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć na tłuszczu sznycle i smażyć do zrumieniania z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć.
- Na rozgrzaną patelnię dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć 1 minutę.
- Na patelnię wylać 150 ml gorącego rosołu drobiowego.
- Dodać sok z połówki cytryny i masło. Mieszać, aż składniki się połączą.
- Na koniec dodać startą skórkę z połówki cytryny. Wymieszać.
- Sznycle ponownie ułożyć na patelni i podgrzać krótko.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem.