Doskonałe sznycle drobiowe w sosie cytrynowo-maslanym: łatwy przepis na szybki obiad

2021-03-29
Sznycle drobiowe w sosie cytrynowo-maslanym
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Doskonałe sznycle drobiowe w sosie cytrynowo-maślanym to najlepszy przepis obiadowy na szybko. Filet z piersi kurczaka lub indyka można bardzo szybko przygotować. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 sznycle z piersi kurczaka lub indyka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml rosołu drobiowego
  • 1/2 cytryny
  • 80 g masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sznycle oprószyć solą i pieprzem, a następnie mąką.
  • Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć na tłuszczu sznycle i smażyć do zrumieniania z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć.
  • Na rozgrzaną patelnię dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć 1 minutę.
  • Na patelnię wylać 150 ml gorącego rosołu drobiowego.
  • Dodać sok z połówki cytryny i masło. Mieszać, aż składniki się połączą.
  • Na koniec dodać startą skórkę z połówki cytryny. Wymieszać.
  • Sznycle ponownie ułożyć na patelni i podgrzać krótko.
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem.