Chrupiąca smażona ryba: szybki sposób na pyszny obiad

2021-03-29
Chrupiąca smażona ryba: szybki sposób na pyszny obiad
Autor: Shutterstock Chrupka panierka i soczyste mięso ryby - marzenie każdego smakosza
łatwy
40 min
4

Chrupiąca smażona ryba, któż jej nie lubi? Smażona ryba to szybki sposób na pyszny obiad. Chrupka panierka, delikatne białe mięso ryby - pyszne i proste. Pamiętać należy, że nie wolno jej jedynie przesmażyć. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 800 g filetu rybnego
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki tartej bułki
  • pół szklanki mąki kukurydzianej lub grysu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkie papryki mielonej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę pokroić na porcje. 
  • Kawałki ryby oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. 
  • Jajka rozkłócić z 2 łyżkami wody. 
  • Przygotować miskę lub głęboki talerz z mąką oraz drugi z bułką tartą wymieszaną z mąką kukurydzianą.
  • Rybę panierować kolejne w mące, jajkach i tartej bułce.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. 
  • Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką z kiszonej kapusty.