Chrupiąca smażona ryba: szybki sposób na pyszny obiad
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Chrupiąca smażona ryba, któż jej nie lubi? Smażona ryba to szybki sposób na pyszny obiad. Chrupka panierka, delikatne białe mięso ryby - pyszne i proste. Pamiętać należy, że nie wolno jej jedynie przesmażyć.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g filetu rybnego
- 2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki tartej bułki
- pół szklanki mąki kukurydzianej lub grysu
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka słodkie papryki mielonej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokroić na porcje.
- Kawałki ryby oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.
- Jajka rozkłócić z 2 łyżkami wody.
- Przygotować miskę lub głęboki talerz z mąką oraz drugi z bułką tartą wymieszaną z mąką kukurydzianą.
- Rybę panierować kolejne w mące, jajkach i tartej bułce.
- Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką z kiszonej kapusty.