Zapiekane tortille z kurczakiem, papryką, kukurydzą i serem - szybki obiad w meksykańskim stylu
2022-06-20
łatwy
40 min
4
Zapiekane tortille z kurczakiem, papryką, kukurydzą i serem to łatwy do przygotowania i niedrogi obiad, którym z powodzeniem naje się czteroosobowa rodzina. Przygotujesz go w maksymalnie 40 minut!
SKŁADNIKI
- 10 gotowych placków tortilli pszennych - czyli zazwyczaj 2 opakowania
- 3 filety z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 2 kulki mozzarelli
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- Sos:
- 300 g passaty pomidorowej
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- i 2 1/2 łyżeczki tabasco
- ok. 20 posiekanych listków bazylii
- sól, pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- 100 g ostrego sera żółtego
- posiekany szczypiorek dla ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Obtoczyć w słodkiej i ostrej papryce, soli oraz pieprzu.
- Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kawałki mięsa z każdej strony, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażyć kolejne 3 minuty.
- Paprykę dokładnie umyć, pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Dusić całość około 10 minut, aż papryka nieco zmięknie. Na sam koniec wmieszać kukurydzę.
- W rondelku lub misce wymieszać ze sobą składniki na sos.
- Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry.
- Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła lub oleju.
- Każdy placek tortilli posmarować sosem. Wzdłuż na środku wykładać plastry mozzarelli oraz usmażony farsz. Zwijać tortille jak naleśniki i umieszczać je w naczyniu żaroodpornym.
- Ułożone w naczyniu tortille podlać resztą sosu i posypać startym żółtym serem.
- Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i piec tortille przez około 15 minut. Gotowe wykładać na talerze, posypując szczypiorkiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne