Ryż po włosku - proste danie na szybki obiad
Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie, czyli ryż po włosku. Wystarczy ryż, pomidory, parmezan i kilka dodatków, aby wyczarować pyszny obiad.
Spis treści
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Pyszne i bardzo aromatyczne danie, które bardzo łatwo przygotować. Pasuje na codzienny obiad dla rodziny i miłe spotkanie z przyjaciómi. Jeśli masz w domu składniki, przygotujesz je naprawdę szybko
Składniki:
pół kg pomidorów
pół kg ryżu
2 łyżki masła
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
300 g parmezanu lub innego tartego sera
puszka groszku konserwowego
50 g szynki
sól
Czosnek podsmażyć na oliwie, gdy się zarumieni zdjąć z patelni, a na oliwę wrzucić obrane, pozbawione pestek i pokrojone pomidory. Dusić bez przykrycia aż sos będzie gęstawy.
Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić wymieszać z masłem i serem.
Szynkę pokroić i podgrzać na maśle razem z groszkiem, dodać do ryżu.
Podawać z sosem pomidorowym.