Ryż po włosku - proste danie na szybki obiad

2021-02-24 11:03

Smaczne i bardzo proste w przygotowaniu danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie, czyli ryż po włosku. Wystarczy ryż, pomidory, parmezan i kilka dodatków, aby wyczarować pyszny obiad.

Ryż po włosku
Autor: Shutterstock Ryż po włosku - pyszne danie z pomidorami i parmezanem

Spis treści

  1. Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
  2. Składniki:

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

 

Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Pyszne i bardzo aromatyczne danie, które bardzo łatwo przygotować. Pasuje na codzienny obiad dla rodziny i miłe spotkanie z przyjaciómi. Jeśli masz w domu składniki, przygotujesz je naprawdę szybko

Składniki:

pół kg pomidorów

pół kg ryżu

2 łyżki masła

ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

300 g parmezanu lub innego tartego sera

puszka groszku konserwowego

50 g szynki

sól

Czosnek podsmażyć na oliwie, gdy się zarumieni zdjąć z patelni, a na oliwę wrzucić obrane, pozbawione pestek i pokrojone pomidory. Dusić bez przykrycia aż sos będzie gęstawy.

Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić wymieszać z masłem i serem.

Szynkę pokroić i podgrzać na maśle razem z groszkiem, dodać do ryżu.

Podawać z sosem pomidorowym.