Makaron z łososiem i szpinakiem: przepis na szybki obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Makaron z łososiem i szpinakiem to doskonały przepis na szybki i pożywny obiad. To danie zadowoli wszystkich wielbicieli makaronów i szpinaku, ale przede wszystkim łososia. Jest smaczne i zdrowe, a do tego łatwe w przygotowaniu - wypróbuj, a nie będziesz żałować!
SKŁADNIKI
- 400 g szpinaku mrożonego lub tyle samo świeżego typu baby
- 3 ząbki czosnku
- 300 g łososia świeżego
- 1/2 opakowania makaronu typu rurki
- masło
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- starty parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak rozmrozić, jeśli używacie mrożonego. Następnie dusić pod przykryciem na maśle.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodać pokrojonego w grubą kostkę łososia. Przykryć pokrywką i dusić 8 minut.
- Makaron ugotować al dente (czyli na półtwardo).
- Makaron dokładnie wymieszać z przygotowanym wcześniej szpinakiem z łososiem. Niedogotowany makaron wchłonie część sosu, dzięki czemu nabierze smaku.
- Podawać póki ciepłe, posypane tartym parmezanem.