Makaron z łososiem i szpinakiem: przepis na szybki obiad

2021-03-29
Jak zrobić makaron z łososiem
Autor: Shutterstock Makaron z łososiem i szpinakiem to pyszne i odżywcze danie na szybko
łatwy
20 min
4

Makaron z łososiem i szpinakiem to doskonały przepis na szybki i pożywny obiad. To danie zadowoli wszystkich wielbicieli makaronów i szpinaku, ale przede wszystkim łososia. Jest smaczne i zdrowe, a do tego łatwe w przygotowaniu - wypróbuj, a nie będziesz żałować!

SKŁADNIKI

  • 400 g szpinaku mrożonego lub tyle samo świeżego typu baby
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g łososia świeżego
  • 1/2 opakowania makaronu typu rurki
  • masło
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • starty parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak rozmrozić, jeśli używacie mrożonego. Następnie dusić pod przykryciem na maśle.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Dodać pokrojonego w grubą kostkę łososia. Przykryć pokrywką i dusić 8 minut.
  • Makaron ugotować al dente (czyli na półtwardo). 
  • Makaron dokładnie wymieszać z przygotowanym wcześniej szpinakiem z łososiem. Niedogotowany makaron wchłonie część sosu, dzięki czemu nabierze smaku.
  • Podawać póki ciepłe, posypane tartym parmezanem.