Szpinak: czy warto jeść szpinak, czy rzeczywiście jest zdrowy?

Trzeba jeść szpinak, bo jest zdrowy - to zdanie słyszymy od zawsze - ale czy wiemy dlaczego warto jeść szpinak? W ogóle niewiele wiemy o tej roślinie warzywnej, poza tym, że nagle jest na nią sezon. Skąd się wziął szpinak i dlaczego trzeba go jeść? A może to mit?

Wypróbuj nasze przepisy na dania ze szpinakiem!

Szpinak jest w Polsce popularną, sezonową rośliną warzywną, uprawianą prawdopodobniej od końca XVII wieku. Pochodzi chyba z Azji, z Persji. W Chinach pojawił się w VII wieku i został nazwany właśnie „perskim warzywem”.

Stamtąd szpinak trafił do Korei, Japonii, Afryki Północnej i wreszcie wraz Maurami do Europy (XI w.) na Półwysep Iberyjski, a potem w głąb kontynentu. Do Ameryki trafił wiek później niż zaczął być uprawiany w Polsce.

Szpinak: smaczny, zdrowy, witaminowy

Dzisiaj wiemy, że poza walorami smakowymi, szpinak jest źródłem witamin i mikroelementów (m.in. witamina C, żelazo, fosfor), zawiera też błonnik, karetonoidy i sole mineralne. Przeciwnicy szpinaku mogą posługiwać się argumentem, że zawiera on również szczawiany, które w nadmiarze mogą być szkodliwe, gdyż blokują wchłanianie wapnia przez organizm.

Jednak współczesne badania dowiodły, że szpinak nie jest aż tak „zdrowy”, za jaki go powszechnie uważamy, ponieważ wiele z jego drogocennych składników nie jest przyswajane w układzie pokarmowym. Dotyczy to również szczawianów, w którym to przypadku szpinak okazał się mniej „szkodliwy” od mleka.

Charakterystyczną cechą szpinaku jest duża zawartość wody. W zależności od odmiany może jej być nawet ponad 90%, dlatego taka jest różnica w jego pierwotnej objętości w stosunku do tego, co otrzymujemy w wersji po jej odparowaniu.

Niezależnie od tego, czy staniemy po stronie plusów czy minusów szpinaku, jest to znakomity składnik smakowy wielu potraw, na pewno zawierający składniki odżywcze. I o tym nie wolno zapominać.

 

Ocena: 3,4