Ryż po chińsku smażony z kurczakiem i warzywami - pomysł na szybki obiad

Ryż po chińsku z warzywami najlepiej podać z brązowym ryżem, znacznie zdrowszym od białego. Jest on bogatszy nie tylko w błonnik, lecz także w sole mineralne i witaminy. A danie jest smaczne i łatwe do przygotowania.
3/4 szklanki brązowego ryżu
20 dag fasolki szparagowej (może być świeża albo z mrożonki, w zależności od sezonu)
2 marchewki
3 cebulki dymki lub 1 zwykła
200 g mięsa z kurczaka (piersi lub mięso z podudzi)
2-3 łyżki dowolnej przyprawy kuchni chińskiej (mieszanki przypraw do chińskich dań)
1/4 kapusty włoskiej lub pekińskiej
strąk papryki
ząbek czosnku
kilka grzybków mun namoczonych we wrzątku
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ryż zalej 2 szklankami wody, posól, ugotuj do miękkości (ok. 30 minut).
Fasolkę oczyść, opłucz, pokrój na kawałki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie, odcedź. Marchewki obierz, drobno pokrój.
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek posiekaj. Piersi z kurczaka pokrój na kawałki, obsyp obficie mieszanką przypraw do dań chińskich.
Paprykę i kapustę oczyść, pokrój w paseczki.
Rozgrzej olej na patelni lub w woku, wrzuć pokrojone warzywa (z wyjątkiem czosnku), odsączone grzyby mun oraz kurczaka partiami i mieszając usmaż krótko na ostrym ogniu.
Na końcu dolej sos sojowy, dołóż czosnek, całość przypraw sosem pieprzem. Podawaj z ryżem.