Ryż po chińsku smażony z kurczakiem i warzywami - pomysł na szybki obiad

2021-02-24
miesięcznik "M jak mama"
Ryż po chińsku z warzywami
Autor: thinkstockphotos.com Ryż z kurczakiem - pomysł na szybki obiad
łatwy
20 min
4

Ryż po chińsku z warzywami najlepiej podać z brązowym ryżem, znacznie zdrowszym od białego. Jest on bogatszy nie tylko w błonnik, lecz także w sole mineralne i witaminy. A danie jest smaczne i łatwe do przygotowania.

Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:

Składniki

3/4 szklanki brązowego ryżu

20 dag fasolki szparagowej (może być świeża albo z mrożonki, w zależności od sezonu)

2 marchewki

3 cebulki dymki lub 1 zwykła

200 g mięsa z kurczaka (piersi lub mięso z podudzi)

2-3 łyżki dowolnej przyprawy kuchni chińskiej (mieszanki przypraw do chińskich dań)

1/4 kapusty włoskiej lub pekińskiej

strąk papryki

ząbek czosnku

kilka grzybków mun namoczonych we wrzątku

2 łyżki oleju

2 łyżki sosu sojowego, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ryż zalej 2 szklankami wody, posól, ugotuj do miękkości (ok. 30 minut).

Fasolkę oczyść, opłucz, pokrój na kawałki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie, odcedź. Marchewki obierz, drobno pokrój.

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek posiekaj. Piersi z kurczaka pokrój na kawałki, obsyp obficie mieszanką przypraw do dań chińskich.

Paprykę i kapustę oczyść, pokrój w paseczki.

Rozgrzej olej na patelni lub w woku, wrzuć pokrojone warzywa (z wyjątkiem czosnku), odsączone grzyby mun oraz kurczaka partiami i mieszając usmaż krótko na ostrym ogniu.

Na końcu dolej sos sojowy, dołóż czosnek, całość przypraw sosem pieprzem. Podawaj z ryżem.

miesięcznik "M jak mama"