Łatwy makaron z pstrągiem tęczowym w kremowym sosie: pyszny obiad dla rodziny

2021-03-29
Łatwy makaron z pstrągiem tęczowym w kremowym sosie: pyszny obiad dla rodziny
Autor: Shutterstock Kremowy sos, pyszny pstrąg tęczowy i pożywny makaron
łatwy
30 min
4

Makaron z pstrągiem tęczowym to pyszne danie na rodzinny obiad. Prosty przepis na to szybkie danie krok po kroku poprowadzi was przez meandry gotowania. Delikatny kremowy sos i przepyszne ryba skuszą każdego, nawet niejadka. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu penne
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 450-500 g pstrąga łososiowego
  • 250-300 ml śmietany 22%
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki koperku lub natki pietruszki
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku o 1 minutę krócej, niż podano na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. 
  • Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia, czyli około 5 minut. 
  • Dodać pokrojonego na kawałki pstrąga łososiowego. Smażyć około 5 minut, aż zacznie rozpadać na się płatki. Od tego momentu smażyć jeszcze 2-3 minuty. 
  • Zawartość patelni przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę. Zagotować.
  • Dodać ugotowany makaron, parmezan i zieleninę. Delikatnie zamieszać i podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, aby makaron nieco wchłonął sosu.