Łatwy makaron z pstrągiem tęczowym w kremowym sosie: pyszny obiad dla rodziny
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron z pstrągiem tęczowym to pyszne danie na rodzinny obiad. Prosty przepis na to szybkie danie krok po kroku poprowadzi was przez meandry gotowania. Delikatny kremowy sos i przepyszne ryba skuszą każdego, nawet niejadka.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu penne
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 450-500 g pstrąga łososiowego
- 250-300 ml śmietany 22%
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki koperku lub natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku o 1 minutę krócej, niż podano na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia, czyli około 5 minut.
- Dodać pokrojonego na kawałki pstrąga łososiowego. Smażyć około 5 minut, aż zacznie rozpadać na się płatki. Od tego momentu smażyć jeszcze 2-3 minuty.
- Zawartość patelni przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę. Zagotować.
- Dodać ugotowany makaron, parmezan i zieleninę. Delikatnie zamieszać i podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, aby makaron nieco wchłonął sosu.