Przepis na domówkę w stylu PRL: 6 pomysłów na kanapki i kanapeczki imprezowe
Kanapki i kanapeczki - podstawa bufetu prywatki w czasach PRL. Wówczas żadna impreza nie mogła się obyć bez kopiastych talerzy kanapek z przeróżnymi dodatkami. Oto oszczędny przepis na wystawną domówkę w stylu PRL - kolorowe kanapki!
Spis treści
- Krótka historia kanapki imprezowej
- Podstawa kanapki - pieczywo i smarowidło
- Pasty kanapkowe - drugi stopień wtajemniczenia
- Kanapki otwarte, czy zamknięte?
- Koreczki kanapkowe
- Torty kanapkowe
- Kanapki-roladki - nowe rozdanie
- Kanapki - 9 inspirujących zestawów
➥ Kanapki to najlepszy sposób na pożywne, ekonomiczne i atrakcyjne przekąski.
➥ Podstawa kanapki jest dobrej jakości pieczywo jasne lub ciemne, posmarowane smarowidłem (masłem, masłem smakowym lub pastą), obłożone pieczonym mięsem, wędliną, serami, warzywami (surowymi lub piklowanymi).
➥ Kanapka może być otwarta lub zamknięta. Bez względu na technikę kanapka może być wyrazem naszego wyczucia smaku i kulinarnej kreatywności.
Krótka historia kanapki imprezowej
Moda na kanapki zaczęła się w latach 60-tych XX wieku, tak zwanej małej stabilizacji ekonomicznej za rządów Władysława Gomułki. Kanapkowy bufet stał się popularny z kilku powodów. Po pierwsze do szkół wprowadzono koedukację. Dziewczęta i chłopcy uczyli się we wspólnych klasach. Po drugie, młodzież interesowała się nowymi nurtami muzyki rozrywkowej. Wszyscy chcieli spotykać się również po szkole, przy muzyce odtwarzanej z czarnych płyt bakelitowych. Po trzecie, mieszkania były małe. Dużo młodych ludzi na niewielkiej przestrzeni wykluczała zasiadanie przy stole. Najlepszych wyjściem był zimny bufet przy ścianie, aby środek pokoju pozostał wolny dla tańczących par. Najlepszym daniem bufetowym do zjedzenia bez użycia sztućców są oczywiście kanapki. Kanapki są także najbardziej ekonomicznym posiłkiem. Do ich przygotowania wystarczy dobrej jakości pieczywo, smakowe masło, pasty mięsne lub twarożkowe, trochę wędlin i serów oraz pikli. Kunsztowne kanapki musiały być nie tylko smaczne, ale również kusić apetycznym wyglądem. Niektóre były niczym dzieła sztuki. A o ich twórcach krążyły legendy!
Podstawa kanapki - pieczywo i smarowidło
Podstawą dobrej kanapki jest równie dobre pieczywo oraz coś do zwilżenia go, aby można było przykleić wędlinę, sery lub inne dodatki. Najlepszym smarowidłem jest oczywiście masło. Jeszcze lepiej, gdy jest to masło smakowe. Ale może być również majonez, sos chrzanowy lub keczup.
Pikantne masło smakowe z oliwkami
Masło z dodatkami - jak zrobić smaczne, maślane dodatki?
Aromatyczne masło krabowe - niecodzienne smarowidło
Przepis na majonez buraczkowy o delikatnym smaku i pięknym wyglądzie
Pasty kanapkowe - drugi stopień wtajemniczenia
Pasty kanapkowe to prawdziwe wybawienie. Można je przygotować dużo wcześniej. Wystarczy nimi posmarować kawałki pieczywa, najlepiej dość grubo, ozdobić kolorowymi dodatkami ze świeżych lub piklowanych warzyw i gotowe! Pasty są oszczędne i smaczne! Namawiam Was byście eksperymentowali nie tylko z solidnymi pastami mięsnymi lub rybnymi, ale z warzywnymi hummusami, które mogą być doskonałym podkładem pod wyraziste śledzie. Także pastami twarożkowymi idealnie współgrającymi z wędzonym łososiem, czy dojrzewającą szynką.
Pasta szynkowa na ostro - znakomita do kanapek
Domowy paprykarz szczeciński - pasta kanapkowa z ryby wędzonej
Hummus z fasoli i pieczonych buraków - doskonała pasta kanapkowa
Kanapki otwarte, czy zamknięte?
Kluczowe pytanie, jaki rodzaj kanapek podać, otwarte, czy zamknięte? Otwarte kanapki to pojedyncza kromka chleba z dodatkami. Natomiast kanapki zamknięte to wszelkiego rodzaje sandwicze z dwóch kromek chleba przełożonych mięsem, serami lub pastami (ang. sandwich) oraz ich wielowarstwowe mutacje. O ile kanapki otwarte można bajecznie udekorować wyciętymi warzywami lub wzorami z sosów i musów, o tyle sandwicze są pożywniejsze. Nie zapominajmy również o mini burgerach! Jednak jeśli pokusicie się o przygotowanie kanapek zamkniętych z pastą jajeczną na białym chlebie lub pastą z boczku między ciemnymi kromkami chleba, to będzie i pięknie i smacznie! Szczególnie polecam tę ostatnią, którą bardzo dawno temu przygotowałam na osiemnastkę mojej siostry. Kupiłyśmy wtedy surowy boczek wędzony, który był tak żylasty, że jedyne co było można z nim zrobić, to go zmielić.
Pasta z boczku wędzonego - idealna do kanapek
Pieczone mini burgery z mielonego mięsa z indyka
Koreczki kanapkowe
Koreczki to przekąski z mięs, serów i warzyw nadziane na szpadki. Na jednej szpadce zestaw smakołyków na jeden kęs. Ich tańszą, lecz równie efektowną i na pewno bardziej pożywną formą są koreczki kanapkowe. W koreczkach kanapkowych część składników zastępujemy pieczywem. Do przygotowania koreczków używa się zarówno chleba białego, jak i ciemnego, bagietki z okrojoną skórką lub pumpernikla. Można również wyciąć za pomocą foremek do ciastek zabawne kształty z chleba pytlowego lub tostowego pieczywa.
Przepis na sylwestrowe koreczki - żaglówki z salami
Koreczki z kabanosów, papryki i pieczarek
Koreczki w 5 wersjach. Przekąski na imprezy: popularne finger food [GALERIA ZDJĘĆ]
Torty kanapkowe
Torty kanapkowe to zabawna i bardzo praktyczna forma podania piętrowych kanapek. Można do ich przygotowania użyć całego bochenka chleba lub pociętego na kromki pieczywa. Wiele warstw chleba (placków chlebowych, naleśników lub omletów), past i miękkich składników, jak wędzone ryby, czy delikatne wędliny oraz dodatków warzywnych, czyni z nich mniejsze lub większe arcydzieła.
Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki
Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler
Szałowa sałatka tortowa z kurczakiem: hit na imprezę!
Tort wątróbkowy: przepis na ukraiński tort z naleśników z wątróbki
Kanapki-roladki - nowe rozdanie
Każde pokolenie dopisuje swój rozdział z kanapkami. Od kilku lat coraz popularniejsze są kanapki zawijane. Ten rodzaj roladki z cienkiego chleba przaśnego, chlebowego placka, oraz wybornych składników zyskuje liczne grono wielbicieli. Mieszanie smaków, zabawa kolorami i niekłopotliwy kształt kanapeczek na jeden gryz - to główne atuty. Do przygotowania roladek możne użyć tortilli, gruzińskiego lavashu (lawaszu), czy innego cienkiego placka, a nawet naleśników.
Roladki z tortilli: przepis na przekąskę imprezową
Atrakcyjne zawijane kanapki: pomysł na efektowne i niedrogie przekąski
Naleśnikowe roladki ze śledziem: łatwy przepis na obłędnie pyszną zakąskę
Kanapki - 9 inspirujących zestawów
1. Serek kremowy / skórka z cytryny / prażony sezam
2. Szynka szwarcwaldzka / oliwki / rozmaryn
3. Ser lazur (z niebieską pleśnią) / gruszka / orzechy / tymianek
4. Ser gorgonzola (z niebieską pleśnią) / orzechy włoskie
5. Ser żółty łagodny z dziurami / korniszony pikantne
6. Serek kremowy / łosoś wędzony / ogórek / cytryna
7. Serek ziołowy / pomidory / koperek / oliwa
8. Serek cebulowy / ogórek / marynowana cebula
9. Żółty ser / kabanosy / kapary marynowane
Listen on Spreaker.