Domowy paprykarz szczeciński [pasta kanapkowa z ryby]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Domowy paprykarz szczeciński, to doskonały dodatek do kanapek, a dla tych, co na diecie samodzielna przekąska. Możemy ją zrobić z resztek ryby z obiadu lub z dowolnego fileta rybnego, także z ryb mrożonych (łosoś, pstrąg, dorsz, mintaj, morszczuk, sola, miruna).
SKŁADNIKI
- filet z dowolnej ryby lub pozostałości ryby z obiadu
- 1 ugotowana marchewka
- 1 ugotowana pietruszka (mała)
- 1/4 ugotowanego selera
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 mała cebula
- 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
- płaska łyżeczka Vegety Natur
- płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki chili
- pieprz do smaku
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka cukru lub dowolnego zamiennika cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli przyrządzasz paprykarz ze świeżej ryby, podsmaż ją na oliwie, a następnie pozbaw ości, rozdrobnij i przełóż do garnka. Na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę i zrumień ją delikatnie. Następnie dodaj do niej starte na grubych oczkach tarki ugotowane warzywa i podsmażaj całość na małym ogniu przez kilka minut.
- Przełóż zawartość patelni do garnka, wsyp ryż, zalej przecierem pomidorowym i wymieszaj.
- Gotuj przez kilka minut na małym ogniu, żeby smaki się połączyły. Dopraw całość sokiem z cytryny i cukrem oraz innymi przyprawami i pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem, żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.
- Potrawę można przechowywać w lodówce do dwóch dni.