Domowy paprykarz szczeciński [pasta kanapkowa z ryby]

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Domowy paprykarz szczeciński [pasta kanapkowa z ryby]
Autor: Shutterstock Domowy paprykarz szczeciński [pasta kanapkowa z ryby]
łatwy
20 min
4

Domowy paprykarz szczeciński, to doskonały dodatek do kanapek, a dla tych, co na diecie samodzielna przekąska. Możemy ją zrobić z resztek ryby z obiadu lub z dowolnego fileta rybnego, także z ryb mrożonych (łosoś, pstrąg, dorsz, mintaj, morszczuk, sola, miruna).

SKŁADNIKI

  • filet z dowolnej ryby lub pozostałości ryby z obiadu
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1 ugotowana pietruszka (mała)
  • 1/4 ugotowanego selera
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • płaska łyżeczka Vegety Natur
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki chili
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka cukru lub dowolnego zamiennika cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jeśli przyrządzasz paprykarz ze świeżej ryby, podsmaż ją na oliwie, a następnie pozbaw ości, rozdrobnij i przełóż do garnka. Na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę i zrumień ją delikatnie. Następnie dodaj do niej starte na grubych oczkach tarki ugotowane warzywa i podsmażaj całość na małym ogniu przez kilka minut.
  • Przełóż zawartość patelni do garnka, wsyp ryż, zalej przecierem pomidorowym i wymieszaj.
  • Gotuj przez kilka minut na małym ogniu, żeby smaki się połączyły. Dopraw całość sokiem z cytryny i cukrem oraz innymi przyprawami i pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem, żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.
  • Potrawę można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Dorota Kalita-Typa