Naleśnikowe roladki ze śledziem: łatwy przepis na obłędnie pyszną zakąskę
Naleśnikowe roladki ze śledziem to ten rodzaj przepisu, o którym myślicie dlaczego na to sami nie wpadliśmy. Praktycznie w naleśniki, pitę, tortille lub lawasz można zawinąć wszystko. Zatem do dzieła! Zrolujcie śledzie z dodatkami i cieszcie się smakiem tych pysznych śledziowych rolek w święta i dni wolne!
Więcej przepisów na śledzie
Rozsmakowaliście się w śledziach? Oto kilka sprawdzonych przepisów na śledzie, które zawsze wprawiają w zachwyt. Nie tylko dla śledziożerców! Uwaga, te przepisy uzależniają!
Jak zrobić śledzie w oleju? Podajemy smaczny przepis!
Śledź w śmietanie - prosty, a nie ma sobie równych
Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler
Smakowite śledzie z cytryną i musztardą na liściach sałaty
Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis według Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI
- 2 płaty śledziowe typu matias
- 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 4 naleśniki lub tortille lub cienki chleb ormiański - lawasz
- 4 liście sałaty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie pokroić w dzwonka. Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę razem ze szczypiorem posiekać drobno.
- Majonez wymieszać z jogurtem.
- Na naleśniku rozsmarować 1 łyżkę mieszaniny majonezu i jogurtu.
- Na majonezowym podkładzie rozsypać 1/2 ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz cebulkę.
- Po środku ułożyć połówkę śledzia pokrojoną na dzwonka.
- Przykryć liściem sałaty i zwinąć w zgrabną roladkę. To samo powtórzyć z pozostałymi naleśnikami.
- Roladki okryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Przed podaniem pokroić na plasterki wielkości kęsa.