Naleśnikowe roladki ze śledziem: łatwy przepis na obłędnie pyszną zakąskę

Naleśnikowe roladki ze śledziem: łatwy przepis na obłędnie pyszną zakąskę
Autor: Shutterstock Roladki z naleśnika i śledzi z dodatkami to pyszna i łatwa do przygotowania zakąska
łatwy
30 min
4

Naleśnikowe roladki ze śledziem to ten rodzaj przepisu, o którym myślicie dlaczego na to sami nie wpadliśmy. Praktycznie w naleśniki, pitę, tortille lub lawasz można zawinąć wszystko. Zatem do dzieła! Zrolujcie śledzie z dodatkami i cieszcie się smakiem tych pysznych śledziowych rolek w święta i dni wolne!

Więcej przepisów na śledzie

Rozsmakowaliście się w śledziach? Oto kilka sprawdzonych przepisów na śledzie, które zawsze wprawiają w zachwyt. Nie tylko dla śledziożerców! Uwaga, te przepisy uzależniają!

Jak zrobić śledzie w oleju? Podajemy smaczny przepis!

Śledź w śmietanie - prosty, a nie ma sobie równych

Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler

Smakowite śledzie z cytryną i musztardą na liściach sałaty

Śledzie ze śliwkami suszonymi - przepis według Ewy Wachowicz

SKŁADNIKI

  • 2 płaty śledziowe typu matias
  • 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane
  • 1 pęczek zielonej cebulki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 4 naleśniki lub tortille lub cienki chleb ormiański - lawasz
  • 4 liście sałaty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie pokroić w dzwonka. Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę razem ze szczypiorem posiekać drobno.
  • Majonez wymieszać z jogurtem.
  • Na naleśniku rozsmarować 1 łyżkę mieszaniny majonezu i jogurtu. 
  • Na majonezowym podkładzie rozsypać 1/2 ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz cebulkę.
  • Po środku ułożyć połówkę śledzia pokrojoną na dzwonka. 
  • Przykryć liściem sałaty i zwinąć w zgrabną roladkę. To samo powtórzyć z pozostałymi naleśnikami. 
  • Roladki okryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Przed podaniem pokroić na plasterki wielkości kęsa. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej