Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler

Tatar ze śledzia: przepis inspirowany przez Magdę Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tatar ze śledzia po węgiersku według przepisu Magdy Gessler to świetny pomysł na przystawkę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przepis na tatar ze śledzia Magdy Gessler pojawił się w "Kuchennych rewolucjach" i z miejsca podbił serca widzów. Jak zrobić tatar śledziowy po węgiersku Magdy Gessler? Oto przepis z programu TVN.

Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT

Polecamy również przepisy na: Tatar z pieczarek i śledzików anchois oraz Mazurska sałatka śledziowa

Składniki

  • 200 g filetów ze śledzia

  • 1 czerwona papryka

  • 1 ogórek kiszony

  • 1 cebula

  • 3 jajka na twardo

  • 5 grzybków marynowanych

  • 1 łyżka kaparów

  • sól

  • pieprz czarny

  •  Składniki na sos:

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki pasty pomidorowej

  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

  • pieprz czarny mielony

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nastaw piekarnik na temperaturę 220ºC. Upiecz paprykę, tak aż zmięknie i zacznie od niej odchodzić skórka. Obierz ją

  • Obierz cebulę. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki.

  • Śledzie, ogórki, upieczoną paprykę, cebulę, jajka i grzybki pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj, dodaj kapary. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  • Wymieszaj składniki na sos. Gotowy sos zmieszaj z tatarem.

  • Wstaw tatara do lodówki na około godzinę. Podawaj uformowany na talerzu ze świeżym pieczywem.

Ocena: 2,7