Atrakcyjne zawijane kanapki: pomysł na efektowne i niedrogie przekąski
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zawijane kanapki to atrakcyjny sposób podania małych imprezowych przekąsek. Są niedrogie, można je przygotować dzień wcześniej. Spodobają się nie tylko gościom, ale też małym domownikom. Jeśli twoje dziecko nie przepada za kanapkami, spróbuj zachęcić je do nich kanapkowymi zawijaskami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie chleba tostowego
- 15 dag masła
- 2 jajka na twardo
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 fileciki anchovies
- 1 łyżka mieszanki ulubionych ziół
- pieprz i sól
- sok cytrynowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kromki chleba tostowego obkroić ze skórki, lekko spłaszczyć
- W jednej miseczce połączyć 5 dag masła z rozdrobionymi filecikami i sokiem z cytryny - do uzyskania gładkiej pasty.
- W drugim naczyniu wymieszać 5 dag masła z mieszanką ziół, solą i pieprzem.
- W trzecim naczyniu wymieszać resztę masła z drobno posiekanymi jajami i musztardą.
- Smarować każdą z past kanapki, aż do wyczerpania. Zwijać je w rulony i owijać szczelnie folią spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.
- Odwinąć z folii i pokroić ostrym nożem, w plastry grubości 1 cm.