Szałowa sałatka tortowa z kurczakiem: hit na imprezę!
2021-03-31
łatwy
0 min
4
Sałatka tortowa to hit imprezowy - na jej widok ślina napływa do ust. Ta efektowna sałatka jest nie tylko pyszna, ale też łatwa do przygotowania. Nie jest to trudniejsze niż przygotowanie jakiejkolwiek sałatki.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 serek jogurtowy
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros"
- 2 szczypty kurkumy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 6 łyżek majonezu
- 3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
- 200g sera żółtego w kawałku
- 1 duży słoik papryki konserwowej
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 40g tartego parmezanu
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 duże pęczki szczypiorku
- Na spód - biszkopt szpinakowy lub pokruszone krakersy wymieszane z łyżką topionego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy spód - krakersy kruszymy albo blenderem, albo wałkiem (zamknięte torebce typu zip lock). Mieszamy z rozpuszczonym masłem, wykładamy masę na spod tortownicy i wyrównujemy powierzchnię, np. dnem szklanki.
- Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze.
- Spód sałatki smarujemy serkiem jogurtowym. Na serek wykładamy kurczaka
- 3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka.
- Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.
- Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy.
- Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
- Sałatkę smarujemy cienko majonezem, nadając jej formę tortu. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy wierzch i boki naszego sałatkowego tortu koperkiem, jajkami przepiórczymi, kawiorem ze słoiczka, papryką, rzodkiewką, plastrami szynki - do wyboru.