Szałowa sałatka tortowa z kurczakiem: hit na imprezę!

2021-03-31
Szałowa sałatka tortowa z kurczakiem: hit na imprezę!
Autor: Shutterstock Sałatka tortowa świetnie się prezentuje i genialnie smakuje!
łatwy
0 min
4

Sałatka tortowa to hit imprezowy - na jej widok ślina napływa do ust. Ta efektowna sałatka jest  nie tylko pyszna, ale też łatwa do przygotowania. Nie jest  to trudniejsze niż przygotowanie jakiejkolwiek sałatki.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 serek jogurtowy
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros"
  • 2 szczypty kurkumy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
  • 200g sera żółtego w kawałku
  • 1 duży słoik papryki konserwowej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 40g tartego parmezanu
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 duże pęczki szczypiorku
  • Na spód - biszkopt szpinakowy lub pokruszone krakersy wymieszane z łyżką topionego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy spód - krakersy  kruszymy albo blenderem, albo wałkiem (zamknięte torebce typu zip lock). Mieszamy  z rozpuszczonym masłem, wykładamy masę na spod tortownicy i wyrównujemy powierzchnię, np. dnem szklanki.
  • Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze.
  • Spód sałatki smarujemy serkiem jogurtowym. Na serek wykładamy kurczaka
  • 3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka.
  • Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.
  • Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy.
  • Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.
  • Sałatkę smarujemy cienko majonezem, nadając jej formę tortu. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy wierzch i boki naszego sałatkowego tortu koperkiem, jajkami przepiórczymi, kawiorem ze słoiczka, papryką, rzodkiewką, plastrami szynki - do wyboru.