Pasta z wątróbki do kanapek
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pasta z wątróbki drobiowej doskonale nadaje się smarowania kanapek. Jest zdrową alternatywą dla pasztetów. Ta tania i pyszna pasta pasuje na drugie śniadanie, jak i na eleganckie grzanki.
Polecamy również inne pasty:
SKŁADNIKI
- 250 g wątróbki drobiowej (z kurczaka lub indyka)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 50 g masła
- 50 g żółtego sera o wyrazistym smaku
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbkę opłukać, odsączyć, pokroić na kawałki.
- Cebulę pokroić w talarki.
- Wątróbkę usmażyć na rozgrzanym oleju.
- Dodać cebulę, podlać 2-3 łyżkami wody, przykryć i dusić 5 minut.
- Ostudzoną wątróbkę przepuścić przez maszynkę razem z cebulą. Można też użyć malaksera.
- Ser zetrzeć na drobnej tarce.
- Wątróbkę połączyć z serem i masłem, dodać paprykę i utrzeć na gładką masę.
- Posolić i popieprzyć do smaku.
- Używać do kanapek i chleba.