Domowa metka cebulowa - przepis na pastę z boczku wędzonego do chleba
2022-02-17
łatwy
20 min
4
Pasta z boczku wędzonego to dobry dodatek do smarowania chleba. Pasta przypomina metkę, bardzo rozdrobnioną kiełbasę popularną w wielu domach. Wędzony boczek surowy jest dość tani, ale trudny do pogryzienia i przełknięcia. Zmielenie boczku na pyszne smarowidło pozwala nam zagospodarować dobry gatunkowo boczek tanim kosztem. Pasta z boczku jest pożywna i smaczna. Można ją przyprawiać na wiele sposobów. Podawać posypaną szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem lub ostrą papryką. Pasta z wędzonego boczku świetnie nadaje się na kanapki dla aktywnych fizycznie nieprzestrzegających drastycznych diet.
SKŁADNIKI
- 300 g boczku wędzonego surowego ze skórą
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli lub czosnku
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z boczku usunąć żebra i chrząstki. Odciąć skórę.
- Boczek pokroić w grubą kostkę i zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sita o drobnych oczkach.
- W trakcie mielenia dodać majeranek, suszoną cebulę lub czosnek oraz zmielony pieprz.
- Masę dobrzy wymieszać, przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce 4-5 dni.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?