Domowa metka cebulowa - przepis na pastę z boczku wędzonego do chleba

Pasta z boczku wędzonego do chleba: przepis na pastę jak domowa Metka
Autor: Shutterstock Pasta z surowego boczku wędzonego w smaku przypomina lubianą przez wszystkich metkę
łatwy
20 min
4

Pasta z boczku wędzonego to dobry dodatek do smarowania chleba. Pasta przypomina metkę, bardzo rozdrobnioną kiełbasę popularną w wielu domach. Wędzony boczek surowy jest dość tani, ale trudny do pogryzienia i przełknięcia. Zmielenie boczku na pyszne smarowidło pozwala nam zagospodarować dobry gatunkowo boczek tanim kosztem. Pasta z boczku jest pożywna i smaczna. Można ją przyprawiać na wiele sposobów. Podawać posypaną szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem lub ostrą papryką. Pasta z wędzonego boczku świetnie nadaje się na kanapki dla aktywnych fizycznie nieprzestrzegających drastycznych diet. 

SKŁADNIKI

  • 300 g boczku wędzonego surowego ze skórą
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli lub czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z boczku usunąć żebra i chrząstki. Odciąć skórę.
  • Boczek pokroić w grubą kostkę i zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sita o drobnych oczkach. 
  • W trakcie mielenia dodać majeranek, suszoną cebulę lub czosnek oraz zmielony pieprz.
  • Masę dobrzy wymieszać, przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce 4-5 dni. 
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej