Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki

2021-03-29
Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki
Autor: thinkstockphotos.com Tort kanapkowy świetnie prezentuje się na uroczystym stole, a do tego wyśmienicie smakuje. 
łatwy
50 min
4

Tort kanapkowy z pysznym kremem z wędzonej szynki to świetny pomysł na eleganckie śniadanie lub wieczorne spotkanie przyjaciół. Oszałamiający efekt gwarantuje dekoracja oraz wyśmienity smak. 

Poznaj też przepis Magdy Gessler na tort kanapkowy: Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • 1 kwadratowy bochenek żytniego chleba
  • pół szklanki bulionu warzywnego do nasączenia
  • 40 dag wędzonej szynki
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 300 g kremowego serka
  • sproszkowana słodka papryka, czarny pieprz i sól do smaku
  •  
  • Do dekoracji:
  • plastry sera z dziurami
  • plasterki szynki
  • żółta i czerwona papryka
  • świeży ogórek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Chleb przekroić w poprzek na 4 plastry, które rozkładamy na folii spożywczej, skrapiamy bulionem, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
  • Szynkę, czerwoną paprykę, posiekaną cebulkę i czosnek miksujemy na pastę. Dodajemy do niej musztardę i tyle majonezu, by powstał spoisty krem. 
  • Serek ucieramy na gładką masę, ewentualnie dodajemy trochę majonezu, przyprawiamy do smaku.
  • Plastry chleba smarujemy kremem z wędzonej szynki i składamy w zgrabny tort. 
  • Boki i górę tortu smarujemy masą serową, dekorujemy plastrami żółtego sera, kawałkami papryki, plasterkami ogórka i zwiniętymi plastrami szynki. 
  • Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godzina, a jeszcze lepiej na całą noc. 
  •