Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Tort kanapkowy z pysznym kremem z wędzonej szynki to świetny pomysł na eleganckie śniadanie lub wieczorne spotkanie przyjaciół. Oszałamiający efekt gwarantuje dekoracja oraz wyśmienity smak.
Poznaj też przepis Magdy Gessler na tort kanapkowy: Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 1 kwadratowy bochenek żytniego chleba
- pół szklanki bulionu warzywnego do nasączenia
- 40 dag wędzonej szynki
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 300 g kremowego serka
- sproszkowana słodka papryka, czarny pieprz i sól do smaku
- Do dekoracji:
- plastry sera z dziurami
- plasterki szynki
- żółta i czerwona papryka
- świeży ogórek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Chleb przekroić w poprzek na 4 plastry, które rozkładamy na folii spożywczej, skrapiamy bulionem, przykrywamy folią i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
- Szynkę, czerwoną paprykę, posiekaną cebulkę i czosnek miksujemy na pastę. Dodajemy do niej musztardę i tyle majonezu, by powstał spoisty krem.
- Serek ucieramy na gładką masę, ewentualnie dodajemy trochę majonezu, przyprawiamy do smaku.
- Plastry chleba smarujemy kremem z wędzonej szynki i składamy w zgrabny tort.
- Boki i górę tortu smarujemy masą serową, dekorujemy plastrami żółtego sera, kawałkami papryki, plasterkami ogórka i zwiniętymi plastrami szynki.
- Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godzina, a jeszcze lepiej na całą noc.