Tort kanapkowy z łososiem wg Magdy Gessler
2021-03-29
19:52
Tort kanapkowy to przysmak doskonale nadający się na wszelkie przyjęcia i imprezy. Jego imponujący wygląd zależy w dużej mierze od naszej wyobraźni i sprawności. Możemy go ozdobić plastrami łososia zakręconymi w ozdobne róże a z koperku zrobić zielone łodyżki i listki. Tort kanapkowy z łososiem oryginalnie pochodzi ze Szwecji, nazywa się tam smörgåstårta, ale popularność wytrawnych tortów dawno przekroczyła granice Skandynawii.
i
łatwy
40 min
4
Jeśli nie masz tortownicy możesz tort układać wprost na półmisku lub paterze, na której będziesz go podawać. Możesz mu nadać kształt prostokątny, który będzie łatwiejszy do ułożenia bez tortownicy.
SKŁADNIKI
- 1,5 opakowania chleba tostowego z ziarnami
- 850 g serka Filadelfia (można go zastąpić dowolnym innym gładkim serkiem twarogowym)
- 1 duży kubek śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka chrzanu
- 2 świeże ogórki
- 200 g łososia wędzonego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki marynowanego, zielonego pieprzu plus kilka ziaren do dekoracji
- 1 ząbek czosnku
- 6 ogórków konserwowych
- 1 pęczek koperku
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórka umyj, odetnij końcówki, pokrój do dekoracji kilka plasterków. Resztę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odsącz z nadmiaru wody. To samo zrób z ogórkami konserwowymi.
- Z łososia także zostaw kilka plastrów do dekoracji, a resztę posiekaj w kosteczkę
- Umyj koperek, odłóż do dekoracji kilka gałązek a resztę posiekaj.
- Jajka ugotuj na twardo i posiekaj - też możesz zostawić 3 plasterki do dekoracji.
- W misce ukręć serek ze śmietaną i rozłóż na 4 porcje. Pierwszą wymieszaj z pokrojonym łososiem, połową koperku i marynowanym pieprzem. Przypraw pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Resztę cytryny pokrój w plasterki do dekoracji.
- Drugą porcję serka ze śmietaną wymieszaj z odsączonym ogórkiem, resztą koperku i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Trzecią część masy wymieszaj z pokrojonymi jajkami i ogórkami konserwowymi - posól i popieprz do smaku.
- Ostatnią porcję masy wymieszaj z chrzanem (odrobinę posól).
- Chleb tostowy okrój ze skórek, ułóż pierwszą warstwę chleba na dnie tortownicy i posmaruj masą jajeczną , następnie ułóż drugą warstwę chleba i wyłóż na nią masę łososiową - rozsmaruj, kolejną warstwę chleba posmaruj masą ogórkową, natomiast ostatnią warstwę chleba pokryj równo masą chrzanową, zdejmij obejmę i posmaruj nią również boki tortu.
- Pozostawione do dekoracji kawałki łososia zroluj w różyczki i udekoruj nimi wierzch tortu, dodaj fantazyjnie ułożone plasterki jajka, ogórka świeżego i konserwowego, gałązki koperku i plasterki cytryny oraz ziarna marynowanego pieprzu.
- Gotowy tort trzeba dobrze schłodzić w lodówce.