Masło z dodatkami - jak zrobić smaczne, maślane dodatki?

2016-09-23 16:39

Mieszanki maślane sprawdzą się jako dodatek do pieczywa na kolację albo w sytuacji, kiedy dzwonią goście informując, że będę za 15 minut, a ty masz pustą lodówkę. Przepisy, które tu podajemy sprawią, że przy minimalnym nakładzie finansowym i pracy wyczarujesz z kostki masła i kilku dodatków prawdziwe pyszności.

maslo_z_dodatkami_jak_szybko.jpg
Autor: photos.com Mieszanki maślane służą do dekorowania kanapek, ale także podawane mogą być do ryb, pieczonych mięs i warzyw gotowanych na parze.

Spis treści

  1. Masło czosnkowe
  2. Masło krabowe lub krewetkowe
  3. Masło Hotelarza
  4. Masło Chivry

Niezależnie od składników mieszanki maślanej, samo masło trzeba wcześniej wyjąć z lodówki, włożyć do salaterki i utrzeć drewnianą łyżką lub widelcem, aby nabrało puszystości. W ten sposób łatwiej połączy się ze składnikami, jakie do niego dodamy. Mieszanki maślane służą do dekorowania kanapek, ale także podawane mogą być do ryb, pieczonych mięs i warzyw gotowanych na parze. Oto kilka przepisów na najbardziej znane i lubiane ich rodzaje.

Masło czosnkowe

Składniki:

100 gram masła

4 ząbki czosnku

sól

pieprz

Ząbki czosnku obierz i włóż na 7-8 min do gotującej się wody. Wyjmij łyżką cedzakową, osusz na papierowym ręczniku i przetrzyj na puree w maszynce do przecierania warzyw lub zmiksuj mikserem.

Do salaterki włóż utarte masło, na wierzch połóż puree i dobrze wymieszaj widelcem lub drewnianą łyżką.

Przypraw solą i pieprzem.

Masło z szalotką przygotowuje się tak samo, zastępując 3 ząbki czosnku trzema szalotkami.

Czas przygotowania: 15 min.

Masło krabowe lub krewetkowe

Składniki:

100 gramów masła

100 gramów kraba z puszki lub obranych i ugotowanych krewetek

sól 

pieprz

Mięso z krabów lub krewetek drobno rozgnieć w moździerzu lub mikserem,  a następnie wymieszaj z utartym masłem.

Przypraw solą i pieprzem.

Masło ze skorupiakami (rak, homar, langusta) przygotowuje się w ten sam sposób z miękkich części znajdujących się w głowie, korpusie oraz z ikry. Czas przygotowania: 10 min.

Masło Hotelarza

Składniki:

100 gramów masła plus 10 gramów

100 gramów pieczarek

pół szalotki

1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki

pół cytryny

sól

pieprz

Pieczarki i szalotkę obierz i drobno posiekaj.

W rondelku rozpuść masło, włóż szalotkę i obsmaż na małym ogniu, a następnie dodaj pieczarki. Dalej duś na małym ogniu aż do całkowitego odparowania wody z pieczarek, często mieszając.

Przełóż do miski i schłódź w lodówce.

W tym czasie posiekaj natkę pietruszki. Utarte masło wymieszaj z pietruszką, 4-5 kroplami soku z cytryny i pieczarkami uduszonymi z cebulą.

Masło Chivry

Składniki:

100 gramów masła

75 gramów mieszanki natki pietruszki, estragonu, trybuli, szczypiorku

1 szalotka

sól

pieprz

Do zagotowanej, osolonej wody włóż na 3 min zioła oraz szalotkę.

Odsącz na gęstym sitku, przelej zimną wodą i wysusz na papierowym ręczniku.

Wszystko razem drobno posiekaj i wymieszaj w salaterce z utartym masłem.

Przypraw solą i pieprzem.

Czas przygotowania: 15 min