Masło z dodatkami - jak zrobić smaczne, maślane dodatki?
Mieszanki maślane sprawdzą się jako dodatek do pieczywa na kolację albo w sytuacji, kiedy dzwonią goście informując, że będę za 15 minut, a ty masz pustą lodówkę. Przepisy, które tu podajemy sprawią, że przy minimalnym nakładzie finansowym i pracy wyczarujesz z kostki masła i kilku dodatków prawdziwe pyszności.
Spis treści
Niezależnie od składników mieszanki maślanej, samo masło trzeba wcześniej wyjąć z lodówki, włożyć do salaterki i utrzeć drewnianą łyżką lub widelcem, aby nabrało puszystości. W ten sposób łatwiej połączy się ze składnikami, jakie do niego dodamy. Mieszanki maślane służą do dekorowania kanapek, ale także podawane mogą być do ryb, pieczonych mięs i warzyw gotowanych na parze. Oto kilka przepisów na najbardziej znane i lubiane ich rodzaje.
Masło czosnkowe
Składniki:
100 gram masła
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
Ząbki czosnku obierz i włóż na 7-8 min do gotującej się wody. Wyjmij łyżką cedzakową, osusz na papierowym ręczniku i przetrzyj na puree w maszynce do przecierania warzyw lub zmiksuj mikserem.
Do salaterki włóż utarte masło, na wierzch połóż puree i dobrze wymieszaj widelcem lub drewnianą łyżką.
Przypraw solą i pieprzem.
Masło z szalotką przygotowuje się tak samo, zastępując 3 ząbki czosnku trzema szalotkami.
Czas przygotowania: 15 min.
Masło krabowe lub krewetkowe
Składniki:
100 gramów masła
100 gramów kraba z puszki lub obranych i ugotowanych krewetek
sól
pieprz
Mięso z krabów lub krewetek drobno rozgnieć w moździerzu lub mikserem, a następnie wymieszaj z utartym masłem.
Przypraw solą i pieprzem.
Masło ze skorupiakami (rak, homar, langusta) przygotowuje się w ten sam sposób z miękkich części znajdujących się w głowie, korpusie oraz z ikry. Czas przygotowania: 10 min.
Masło Hotelarza
Składniki:
100 gramów masła plus 10 gramów
100 gramów pieczarek
pół szalotki
1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
pół cytryny
sól
pieprz
Pieczarki i szalotkę obierz i drobno posiekaj.
W rondelku rozpuść masło, włóż szalotkę i obsmaż na małym ogniu, a następnie dodaj pieczarki. Dalej duś na małym ogniu aż do całkowitego odparowania wody z pieczarek, często mieszając.
Przełóż do miski i schłódź w lodówce.
W tym czasie posiekaj natkę pietruszki. Utarte masło wymieszaj z pietruszką, 4-5 kroplami soku z cytryny i pieczarkami uduszonymi z cebulą.
Masło Chivry
Składniki:
100 gramów masła
75 gramów mieszanki natki pietruszki, estragonu, trybuli, szczypiorku
1 szalotka
sól
pieprz
Do zagotowanej, osolonej wody włóż na 3 min zioła oraz szalotkę.
Odsącz na gęstym sitku, przelej zimną wodą i wysusz na papierowym ręczniku.
Wszystko razem drobno posiekaj i wymieszaj w salaterce z utartym masłem.
Przypraw solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 15 min