Masło smakowe - 10 przepisów na aromatyczne masła z dodatkami
Aromatyczne masło klonowe. Wystarczą 3 składniki i 5 minut wolnego czasu
Masło jest podstawowym składnikiem kanapek. Dodaje się je do wielu różnych potraw oraz słodkich wypieków. Od czasu do czasu warto przygotować masło z rożnymi dodatkami, które wzbogacą jego smak. W tym sprawdzonym przepisie do masła dodaje się dwa znane i lubiane produkty. Dzięki nim powstaje pyszne domowe masło o słodkim smaku.
Sprawdź przepis na aromatyczne masło klonowe.
Masło cytrynowo- ziołowe
Masło ziołowo-cytrynowe wspaniale rozwija smak potraw z grilla, zwłaszcza mięs. Z powodzeniem przyprawisz nim gotowane warzywa, a zwykłe grzanki nabiorą dzięki niemu intensywnego ziołowego aromatu.
Sprawdź przepis na masło cytrynowo- ziołowe.
Dodaj szczypiorek i cytrynę. Oryginalny przepis na masło smakowe
Masła smakowe to ciekawe i smaczne urozmaicenie wielu posiłków. Chociaż w sklepach dostępne są gotowe masła wzbogacone ziołami i przyprawami, smarowidło warto przyrządzić w domu. Do tradycyjnego masła wystarczy dodać szczypiorek oraz sok i otartą skórkę cytrynową, aby powstał obłędny i aromatyczny dodatek do chleba.
Pikantne masło smakowe z oliwkami
Pikantne masło smakowe z oliwkami jest łatwe w przygotowaniu, a wzbogaci smak nawet zwykłej kanapki. Najlepiej jednak pikantne masło smakowe sprawdzi się jako dodatek do świeżej bagietki i grillowanego mięsa. Można też smarować nim podpieczone na grillu pieczywo.
Masło miodowe: pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników
Masło miodowe to pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników. Szczególnie pyszne do gorących tostów i naleśników. Cudownie się topi i dodaje smaku nawet zwykłej bułce z opiekacza. Nie należy pomijać dodatku soli, bo podkreśla ona smak. Można za to wykorzystać solone masło i wtedy nie dodawać już soli. Masło miodowe to niebiański dodatek do pieczywa.
Sprawdź przepis na masło miodowe.
Aromatyczne masło krabowe
Masło krabowe można przygotować w kilka minut i zaskoczyć niezapowiedzianych gości. Można podać je do krakersów, paluszków grissini lub pokrojonych w słupki warzyw.
Sprawdź przepis na aromatyczne masło krabowe.
Masło cytrynowe: prosty przepis na pyszne smarowidło
Masło cytrynowe nie jest w Polsce popularnym produktem, ale bardzo łatwo można je zrobić samodzielnie - w dodatku z kilku łatwo dostępnych składników. Podajemy prosty przepis na masło cytrynowe, czyli pyszne smarowidło do chleba czy kruchych ciasteczek.
Sprawdź przepis na masło cytrynowe.
Masło Milano z suszonymi pomidorami i czosnkiem
Pyszne i aromatyczne masło Milano podkreśli smak niejednej potrawy. Warto je mieć pod ręką zwłaszcza gdy przygotowujemy dania i przekąski kuchni włoskiej.
Sprawdź przepis na masło Milano z suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Kurkowo-ziołowe masło
Kurkowo-ziołowe masło idealne do przygotowania grzanek - pachnących lasem, złocistych, chrupiących. Można na nim usmażyć jajecznicę, odsmażyć makaron, kluski lub ziemniakami. Dodać do kaszy. Usmażyć jajecznicę. To świetny sposób na wykorzystanie drobnych kurek, z którymi nie wiadomo co robić. Tak przygotowane masło można podzielić na porcje, zamrozić i cieszyć się kurkowym aromatem przez całą zimę.
Sprawdź przepis na kurkowo-ziołowe masło.
Masło dyniowe - pyszne jesienne smarowidło nie tylko do pieczywa
Masło dyniowe znakomicie sprawdza się jako dodatek do pieczywa, krakersów czy wytrawnych placków. Warto posmarować nim również plaster pieczonego mięsa - nabierze ono charakteru i dyniowej słodyczy.
Sprawdź przepis na masło dyniowe.