Aromatyczne masło klonowe. Wystarczą 3 składniki i 5 minut wolnego czasu

masło klonowe
Autor: Shutterstock Idealne do placków i gotowe w kilka minut. Oryginalne masło klonowe zauroczy smakiem.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Masło jest podstawowym składnikiem kanapek. Dodaje się je do wielu różnych potraw oraz słodkich wypieków. Od czasu do czasu warto przygotować masło z rożnymi dodatkami, które wzbogacą jego smak. W tym sprawdzonym przepisie do masła dodaje się dwa znane i lubiane produkty. Dzięki nim powstaje pyszne domowe masło o słodkim smaku. Zobaczcie, które składniki warto dodać, aby zrobić doskonałe masło klonowe.

Z czego zrobić masło klonowe?

Słodkie masło klonowe robi się z trzech składników, które bez problemu można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Z tymi dodatkami masło nabiera pysznego smaku i świetnie sprawdza się w potrawach na słodko i wypiekach.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe masło klonowe? Lista składników obejmuje tylko trzy produkty.

  • masło
  • syrop klonowy
  • cynamon

Jak zrobić masło klonowe?

Przepis na doskonałe i w sam raz słodkie masło z dodatkiem kanadyjskiego płynnego złota jest bardzo łatwy. Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Należy tylko pamiętać i jednej czynności. Główny składnik tego oryginalnego smarowidła, czyli masło, należy wcześniej wyjąć z lodówki. Kiedy stanie się miękkie, łatwiej będzie wymieszać je z pozostałymi składnikami.

Jak więc przygotować pyszne domowe masło klonowe? Przepis na ten doskonały dodatek został podzielony na poszczególne czynności, które na pewno nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek. Wystarczy dokładnie wymieszać miękkie masło z syropem klonowym i mielonym cynamonem. Następnie trzeba je wstawić do lodówki. Po schłodzeniu masło klonowe jest idealnym dodatkiem do wielu słodkich przysmaków.

Do czego używać masła klonowego?

Masło wzbogacone syropem klonowym i aromatycznym cynamonem to uniwersalny dodatek do wielu potraw na słodko. Podkręci smak naleśników, placuszków czy gofrów. Masło klonowe to również aromatyczny dodatek do ciast i deserów. Pysznie smakuje z ciastem drożdżowym, chlebem i bułeczkami. Ci, którzy lubią eksperymentować w kuchni, mogą dodać je do pieczonych mięs.

SKŁADNIKI

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło przełożyć do miski.
  • Wlać syrop klonowy i wsypać cynamon. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą pastę.
  • Masło przełożyć do miseczki lub małego pojemnika i wstawić do lodówki.
  • Podawać jako dodatek do placków, pancake’ów, gofrów czy słodkich bułeczek.
Masło - co warto o nim wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
więcej