Dodaj szczypiorek i cytrynę. Oryginalny przepis na masło smakowe
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Masła smakowe to ciekawe i smaczne urozmaicenie wielu posiłków. Chociaż w sklepach dostępne są gotowe masła wzbogacone ziołami i przyprawami, smarowidło warto przyrządzić w domu. Do tradycyjnego masła wystarczy dodać szczypiorek oraz sok i otartą skórkę cytrynową, aby powstał obłędny i aromatyczny dodatek do chleba. Poznajcie sprawdzony przepis na wyborne masło smakowe ze szczypiorkiem i cytryną.
Z czego zrobić masło smakowe?
W tym łatwym przepisie na liście składników znalazły się tylko cztery składniki, które są łatwo dostępne w prawie każdym sklepie i na bazarkach. Pyszne domowe masło smakowe można robić przez cały rok i bez względu na pogodę cieszyć się jego orzeźwiającym i ziołowym smakiem.
Z czego więc zrobić pyszne masło smakowe? Lista składników obejmuje tylko trzy produkty:
- masło
- szczypiorek
- cytryna – sok i otarta skórka
Jak zrobić masło smakowe?
Zamiast kupować gotowe masło o smaku szczypiorku i orzeźwiającej cytryny bez problemu można je zrobić samodzielnie. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie trwa tylko kilka minut. Należy jednak pamiętać, żeby masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej i stało się miękkie. Dzięki temu łatwiej jest wymieszać je pozostałymi składnikami.
Przepis na domowe masło smakowe ze szczypiorkiem i cytryną to tylko jeden krok. Wystarczy tylko dokładnie wymieszać miękkie masło z posiekanym szczypiorkiem oraz sokiem i otartą skórką z cytryny. Gotowe masło warto wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Jak podawać masło smakowe?
Domowe masło o smaku szczypiorku i cytryny można używać tak samo jak tego tradycyjnego. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa. Nada przyjemnego smaku kanapkom z wędliną i serem. Jest świetnym dodatkiem do przekąsek czy wytrawnych ciast drożdżowych jak włoska focaccia. Masło wzbogacone szczypiorkiem i cytryną idealnie nada się do smażenia. Dzięki niemu potrawy zyskają przyjemny aromat i smak.
SKŁADNIKI
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło przełożyć do miski. Wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę cytrynową oraz posiekany szczypiorek.
- Wymieszać, aż składniki połączą się z masłem.
- Masło przełożyć do miseczki lub pojemnika i wstawić do lodówki.
- Podawać jako smarowidło do pieczywa.