Dodaj szczypiorek i cytrynę. Oryginalny przepis na masło smakowe

masło ze szczypiorkiem i cytryną
Autor: Shutterstock Pyszne i aromatyczne masło smakowe ze szczypiorkiem i cytryną smakuje nieziemsko.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Masła smakowe to ciekawe i smaczne urozmaicenie wielu posiłków. Chociaż w sklepach dostępne są gotowe masła wzbogacone ziołami i przyprawami, smarowidło warto przyrządzić w domu. Do tradycyjnego masła wystarczy dodać szczypiorek oraz sok i otartą skórkę cytrynową, aby powstał obłędny i aromatyczny dodatek do chleba. Poznajcie sprawdzony przepis na wyborne masło smakowe ze szczypiorkiem i cytryną.

Z czego zrobić masło smakowe?

W tym łatwym przepisie na liście składników znalazły się tylko cztery składniki, które są łatwo dostępne w prawie każdym sklepie i na bazarkach. Pyszne domowe masło smakowe można robić przez cały rok i bez względu na pogodę cieszyć się jego orzeźwiającym i ziołowym smakiem.

Z czego więc zrobić pyszne masło smakowe? Lista składników obejmuje tylko trzy produkty:

  • masło
  • szczypiorek
  • cytryna – sok i otarta skórka

Jak zrobić masło smakowe?

Zamiast kupować gotowe masło o smaku szczypiorku i orzeźwiającej cytryny bez problemu można je zrobić samodzielnie. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie trwa tylko kilka minut. Należy jednak pamiętać, żeby masło wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej i stało się miękkie. Dzięki temu łatwiej jest wymieszać je pozostałymi składnikami.

Przepis na domowe masło smakowe ze szczypiorkiem i cytryną to tylko jeden krok. Wystarczy tylko dokładnie wymieszać miękkie masło z posiekanym szczypiorkiem oraz sokiem i otartą skórką z cytryny. Gotowe masło warto wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Jak podawać masło smakowe?

Domowe masło o smaku szczypiorku i cytryny można używać tak samo jak tego tradycyjnego. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa. Nada przyjemnego smaku kanapkom z wędliną i serem. Jest świetnym dodatkiem do przekąsek czy wytrawnych ciast drożdżowych jak włoska focaccia. Masło wzbogacone szczypiorkiem i cytryną idealnie nada się do smażenia. Dzięki niemu potrawy zyskają przyjemny aromat i smak.

SKŁADNIKI

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło przełożyć do miski. Wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę cytrynową oraz posiekany szczypiorek.
  • Wymieszać, aż składniki połączą się z masłem.
  • Masło przełożyć do miseczki lub pojemnika i wstawić do lodówki.
  • Podawać jako smarowidło do pieczywa.
Masło - co warto o nim wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
więcej