Pomidorowa focaccia: przepis na drożdżowy placek z pomidorami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pomidorowa focaccia to fantastyczny pomysł na wytrawne ciasto - dodatek do grillowanych dań. Włoska focaccia to także pyszny kawałek domowego chleba, który można zabrać do pracy lub na wycieczkę. Focaccia to kompromis między pizzą na cienkim cieście, a puszystym wariantem amerykańskim. Ten łatwy przepis na drożdżowy placek z pomidorami pokochacie do pierwszego kęsa jeszcze ciepłej i bardzo aromatycznej focaccii.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 g suszonych drożdży (liofilizowanych, instant)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- oliwa do posmarowania focacci
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, osoloną wodę i oliwę. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Miskę okryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 i 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiać dłońmi obficie posmarowanymi oliwą. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek lub wyłożoną pergaminem. W cieście zrobić palcem wgłębienia i obficie skropić oliwą.
- Na tak przygotowanym cieście rozłożyć równomiernie pomidorki koktajlowe oraz listki tymianku i posiekaną bazylię. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na mniej więcej 20-30 minut.
- Focaccię wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i piec około 25 minut, aż wierzch będzie rumiany.